funkcje
domcia: wzor funkcji f zapisz w postaci kanonicznej oraz podaj jej zbior wartosci Yf, gdy :
f(x)= −x2+x−1
22 lip 21:20
TOmek: postac kanoniczna
f(x)=a(x−p)
2+q
obliczam p
Δ=−3
f(x)=a(x−p)
2+q
Niech ktoś jeszcze sprawdzi na wszelki wypadek
22 lip 21:33
Jack:
−x2+x−1=−(x2−x)−1=−(x2−x+14)+14−1=−(x−12)2−34
We wzorze na "q" zapomniałeś o minusie.
22 lip 21:43
Eta:
pomyłka
TOmek
p =
12 ... ok
f(x) =
−( x−
12)
2 −34
sprawdzenie f(x) = −( x
2−x+
14−
34= −x
2+x −1 ( czyli teraz jest ok

to ZW= ( −∞, −
34 >
22 lip 21:49
Eta:
| | 3 | | 3 | |
poprawka chochlika q= |
| = − |
| |
| | −4 | | 4 | |
22 lip 21:51
TOmek: będę starał sie pomagać tak jak potrafie, bo wiem ,ze sie w ten sposob uczę, lecz będę
popełniał blędy(z czasem będzie mniej) ale na razie musicie moje odpowiedzi kontrolowac
22 lip 21:53
domcia: dzieki wielkie
22 lip 21:53
Eta: ok

A co do zbiorów zadań, uważam,że każdy jest w miarę dobry,
Najważniejsza reguła :
rozwiązywać zadania
w świątek, piątek i niedzielę ,bo
trening czyni mistrza
i obojętnie z jakiego zbioru, czy arkusza.
Powodzenia
22 lip 22:02
Eta: Ten wpis jest dla
TOmka
22 lip 22:04
TOmek:
23 lip 10:12