matematykaszkolna.pl
Basia TOmek: Basia jest sprawa do Ciebie, 6975421 napiszesz? emotka
22 lip 21:18
Basia: a co to jest 6975421 ? numer postu ?
22 lip 21:19
TOmek: gg
22 lip 21:20
TOmek: jak chcesz mozemy pogadac tu, ale wole nie zasmiecac forum emotka
22 lip 21:23
Basia: pisz tutaj na linuxie gg jakoś podejrzanie dziwnie działa; częściej zresztą nie działa niż działa najwyżej potem pokasuję
22 lip 21:25
Basia: Tomku, za 10 minut wracam
22 lip 21:26
TOmek: Lucyna poleciła Ciebie wczesniej juz poruszłem ten temat, lecz na pewno nie bedzie chciało Ci się czytac 36 postów i to odszukac Więc tak chce zakupić jakiś zbiór (nie spieszy mi się) myślałem by kupic 2 częsci zbiorów Kiełbasy(co o tym sądzisz?) Moze jaki specjlany zbiór polecasz. Głownie chodzi mi o przygotowanie się tylko i wyłacznie do matury roz. bo pózniej mi matma nie będzie potrzebna. Materiał cały przerobie tak na przyszły maj i będe mieć równo rok na robienie przeróznych zadań do maturki. Pozdrawiam
22 lip 21:34
TOmek: Eta dobrze gdyby też się wypowiedziała emotka
22 lip 21:41
Basia: Dobre są moim zdaniem: 1. zbiory Kiełbasy 2. zbiory Nowika (www.nowik.com.pl) Nie najgorsze zbiory Zielenia, chociaż nie wszyscy je lubią. Poza tym polecam rozwiązywanie zadań z oryginalnych arkuszy maturalnych. Są dostępne w dużym wyborze tu http://www.zadania.info/d5 i na stronach CKE http://www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=921&Itemid=307 i zapewne na wielu innych stronach
22 lip 21:42
TOmek: bo ja mam taki plan, nie wiem czy jest dobry: (w szkole mam poziom podstw.) 1.Robię wszystkie działy po kolei tematy razem z rozszerzeniem(parę trudnych zadanek) i na oko skończe w maju cały materiał 2.(rok do matury)i wtedy będę chciał kupić sobie zbiór kiełbasy i robić na nowo po kolei zadania najtrudniejsze i tak 2 miesiące przed maturą będę robił tylko "zadania z oryginalnych arkuszy maturalnych." Moze Basia jakiś lepszy sposób(plan) zaproponujesz, z chęcią poczytam Twoje wskazówki emotka
22 lip 21:46
TOmek: matura roz. tak na 60−70% było by kozacko
22 lip 21:47
Basia: Plan jest dobry. Wniosłabym jedną poprawkę. Od razu przy przerabianiu kolejnych działów trzeba przerobić więcej niż kilka trudniejszych zadań. W przeciwnym wypadku może (nie musi, ale może) się okazać, że niewiele zapamiętałeś. Może mógłbyś już teraz kupić sobie jakiś zbiór zadań. Poszukaj na Allegro, albo w innych antykwariatach internetowych. Można czasem te zbiory całkiem tanio "ustrzelić". Nie muszą być nowe. Starsze będą obszerniejsze, ale zadania spoza obecnego programu możesz po prostu pominąć.
22 lip 21:55
Basia: A co zamierzasz studiować ?
22 lip 21:55
TOmek: coś z wojem Akademia techniczna w−wa, lub wso wl tam matematyka nie jest na az takim strasznym poziomie emotka
22 lip 21:57
Basia: Na WAT matematyka jest na bardzo wysokim poziomie. Cała analiza matematyczna jednej i dwóch zmiennych na pewno. Zdaje się, że również algebra liniowa. Teraz jednak, gdy nawet podstawy analizy wypadły z programu (także rozszerzonego), będą musieli to chyba przerabiać od podstaw, czyli nie powinno być tak źle.
22 lip 22:05
Gustlik: Basiu, nie wiem, jak jest na WAT−cie, ale na Politechnice Wrocławskiej na analizie na I roku zaniżyli poziom, przynajmniej w porównaniu z tym z "moich" czasów. Uczyłem niedawno studenta I roku − pierwsze zadania miał na poziomie LO i to niekoniecznie rozszerzonego. Były tam podstawowe zadania z róznych funkcji − liniowej, kwadratowej, wielomianów itp. i trochę logiki i rachunku zbiorów. Żadnych granic, pochodnych czy całek, pewnie będą one później. Ja też studiowałem na Politechnice Wrocławskiej, ale zaczynałem ponad 20 lat temu − wtedy to w LO na profilu mat−fiz, a nawet na podstawowym, był poziom o wiele wyższy niż teraz. A więc wygląda na to, że uczelnie też zaniżają poziom aby nie puszczać studentów od razu na głęboką wodę. Pozdrawiam.*****
24 lip 23:51
TOmek: Gustlik pamiętaj ,ze społeczenstwo staje sie coraz (wybaczcie za słowo) głupsze. W dobie komputerów ludzie głupieja dlatego nie dziw się ,ze wszystko staje coraz łatwiejsze ale i tak mlodzi ludzie maja z tym problem. Kiedyś całki były w lo. Dzisiaj są po lo. Obserwując widze ,ze ludzie nawet nie radzą sobie z funkcja liniową. Więc nie ma cos porównywac starych czasow...
25 lip 12:34