zadanko dla TOmka
bzzz: zadanie dla
TOmka
Wyznacz wartości parametru a, dla którego suma współczynników wielomianu
W(x) = ((x
2 + 5x − 7)
1999)(ax
2 + 2x − 2000)
wynosi −2.
Zadanie znalazłam na necie, ale mi się podoba, tylko nie miałam czasu sprawdzić, czy nie ma
jakiegoś w nim błedu, ale to wyjdzie w praniu

Pozdrawiam Lucyna
22 lip 14:40
TOmek: wreszcie jakieś wyzwanie

juz robie
22 lip 17:40
TOmek: ((x2 + 5x − 7)1999 −podkładam taką liczbę by uprościc ten wielomian
"1" pasuje
W(x)=((1+5−7)1999) (a + 2 − 2000)
w(x)=((−1)1999) (a + 2 − 2000)
W(x)=(a + 2 − 2000)
W(x)=a + 2 − 2000
W(x)=a − 1998= −2
W(x)=a=1996
22 lip 17:50
TOmek: kurna źle −1 do 1999 to −1

czyli będzie a=2000 xD
22 lip 17:50
think: 
robi się z Ciebie szczwany lis, jeszcze trochę a stworzymy potwora
22 lip 17:54
TOmek: think=bzzz=Lucyna?
Takie pytanie co sądzisz o zakupie 2 częscie zbioru zadań Kiełbasy?
22 lip 17:56
TOmek: think=bzzz=Lucyna? −tu miało być bez znaku zapytania, nie wie skąd sie wziął
22 lip 18:00
Godzio: pewnie stąd : kliknąłeś
shift +
/
22 lip 18:01
TOmek: ale zartowniś się znalazł

czekam na odpowiedź na powyższe pytanie
22 lip 18:04
think: mniam, ja tam jestem mięsożerna

a tak całkiem poważnie, to nie miałam przyjemności z tym
zbiorem zadań, podejrzewam, że Basia albo Eta będą miały na ten temat więcej do powiedzenia
22 lip 18:04
22 lip 18:05
think: TOmek jeżeli przymierzasz się do matury rozszerzonej to myślę, że zakup nawet kilku zbiorów
zadań to nie będzie przeinwestowanie... nikt nie każe Ci tego kupować od razu, ale stopniowo
wraz z poszerzającą się znajomością materiału
22 lip 18:08
TOmek: teraz tak sobie pomyślałem, bo robie działy, tematy po kolei. Mam jedną ksiązke z grega
(−>łatwe zadania), operona mam ale tam jest tylko teoria i zastanawiam czy czegoś nie kupić,
czegos sprawdzonego co mnie (najważniejsze) przygotuje pod maturę roz.
Wiadomo z neta można sie uczyć ale ksiązka to zawsze książka takze sie pytam co polecacie
22 lip 18:09
TOmek: teraz idę do 2 klasy lo i mam przerobione liczby, war.bez, funkcja kwadratowa, wielomiany
kończe, trygonometrię(podstawe), więc nawet jak owa ksiązka będzie zawierać cały materiał do
lo to nic sie nie stanie
22 lip 18:12
think: bardzo chętnie bym Ci poleciła zbiór zadań z którego sama się przygotowywałam do matury, ale
primo jestem bałaganiarą a secundo sklerotyczką, także nie wiem gdzie go położyłam, ani nie
jestem pewna czy go komuś nie pożyczyłam a co najgorsze absolutnie nie pamiętam czyjego był
autorstwa:( bardzo bym Ci chciała pomóc, ale w tej kwestii zostaje powołać się na znacznie
lepiej funkcjonujące dziewczyny czyli Basię i Etę.
22 lip 18:13
TOmek: no to musimy zaczekać na Ich post w tej sprawie
22 lip 18:15
22 lip 18:21
Godzio: To już nie można rozluźnić atmosfery

?
22 lip 18:30
22 lip 18:32
Godzio: Pozazdrościć

Mam jeszcze zadanko dla
TOmka
Nie wykonując dzielenia udowodnić że wielomian:
(x
2 + x + 1)
3 − x
6 − x
3 − 1
jest podzielny przez trójmian (x + 1)
2
22 lip 18:35
think: Godzio nie miałeś nic trudniejszego

TOmkowi pewnie brakuje zadań nad którymi mógłby podumać
22 lip 18:54
Godzio: no moge coś zobaczyć bo napewno coś jest
22 lip 18:58
Godzio:
Może takie coś. Może nie jest za trudne ale zawsze coś.
Wiadomo że wielomian W(x) = 3x3 − 5x + 1 ma trzy pierwiastki rzeczywiste x1, x2, x3. Bez
wyznaczania tych pierwiastków obliczyć wartość wyrażenia (1+x1)(1+x2)(1+x3)
22 lip 19:03
think: czy ta wartość to −1?
22 lip 19:27
TOmek: zadanka zawsze sie znajda do zrobienia.
http://www.lo.olecko.pl/matematyka/
Lucyno stronka na prawdę genialna

Nadal czekam na Basie i Ete aż sie wypowiedzą na temat ksiązek
22 lip 19:42
TOmek: Już nie róbcie ,ze mnie z matmy mistrza, na razie jestem jednymsłowem "dupa"
Nie wykonując dzielenia udowodnić że wielomian: (x
2 + x + 1)
3 − x
6 − x
3 − 1 jest podzielny
przez trójmian (x + 1)
2
x
2+2x+1
Δ=4−4*1*1
Δ=0
W(x)((−1)
2 −1 + 1)
3 − (−1)
6 − (−1)
3 − 1=
1−1+1−1=0
Czy takie coś wystarczy jak udowodnienie?
22 lip 19:49
think: to tak profilaktycznie, bo ostatnio mogłeś się czuć zaniedbywany
22 lip 19:49
think: to udowadnia tylko, że −1 jest pierwiastkiem, ale nie potwierdza, że jest pierwiastkiem
dwukrotnym. Podpowiem Ci, że musisz ten wielomian zapisać w postaci iloczynowej.
22 lip 19:51
TOmek: Wiadomo że wielomian W(x) = 3x
3 − 5x + 1 ma trzy pierwiastki rzeczywiste x1, x2, x3. Bez
wyznaczania tych pierwiastków obliczyć wartość wyrażenia (1+x
1)(1+x
2)(1+x
3)
nie mam pojęcia ja sie zabrać jak nie mogę wyznaczyc pierwiastkow
22 lip 19:52
think: a nawet jeśli dupa to młoda

no chciałam napisać pracowita
22 lip 19:52
TOmek: ten wielomian czyli który?
22 lip 19:53
think: co do drugiego zadania to polecam skorzystać z tego, że 3x
3 − 5x +1 = 3(x − x
1)(x − x
2)(x −
x
3)
pogłówkuj trochę nikt Ci tego nie każe rozwiązać na już teraz
22 lip 19:55
think: (x2 + x + 1)3 − x6 − x3 − 1 ← ten wielomian spróbuj zapisać jak a(x + b)2(x −c) czy coś
ale w postaci iloczynu wyrażeń nie dodawania ani odejmowania.
22 lip 19:57
TOmek: 3x
3 − 5x +1 = 3(x − x
1)(x − x
2)(x − x
3) =
W(1)=3+1−5=3(1−x
1)((1 − x
2)(1 − x
3) =
−1=3(1−x
1)((1 − x
2)(1 − x
3)
W(−1)=−3+5+1
mam jakby 3 niewiadome, biorę telefon do przyjaciela
22 lip 20:00
think: przyjaciel Ci mówi, nie podstawiaj tam niczego, wymnóż tą postać i porównaj wielomiany.
3x3 − 5x +1
3(x − x1)(x − x2)(x − x3) = ...
następnie wymnóż (1 + x1)(1 + x2)(1 + x3) = ...
może zauważysz coś ciekawego
22 lip 20:03
think: idę stąd, mam za miękkie serce i zamiast zmobilizować Cię do myślenia powiem jak to ma być

do później
22 lip 20:04
TOmek: (1 + x
1)(1 + x
2)=
(1+x
2+x
1+x
1x
2)(1 + x
3)=
1+x
2+x
1+x
1x
2x
3+x
2x
3+x
1x
3+x
1x
2x
3
nie pasuje zaden wzór
22 lip 20:10
Godzio: wzór nie pasuje ale spróbuj sobie na potrzeby tego zadania wyprowadzić
22 lip 20:23
Godzio:
To zadanie pomocnicze do tego dam:
Udowodnij że jeśli x1,x2,x3 są pierwiastkami równania x3 + px2 + qx + r = 0 to:
x1 + x2 + x3 = −p
x1x2 + x1x3 + x2x3 = q
x1x2x3 = −r
22 lip 20:28
Godzio: To są wzory Viete dla wielomianu 3 stopnia
wiesz jak takie coś się wyprowadza ? równie dobrze można wyprowadzić dla wyższych stopniów
22 lip 20:34
Godzio: dla równania 3 stopnia

*
22 lip 20:34
TOmek: strasznie trudne zadanko(2)

a wracając do tego pierwszego jak to udowodnic?
22 lip 21:16
Basia:
(x2 + x + 1)3 − x6 − x3 − 1=
wykonaj działanie (x2+x+1)3=............
zredukuj
to co zostanie da się rozłożyć na czynniki
22 lip 21:23
Godzio: jest szybszy sposób, przynajmniej tak mi się zdaje że szybszy
(x2 + x + 1)3 + x3 − (x6 + 2x3 + 1) =
(x2 + x + 1 + x)( (x2 + x + 1)2 − (x2 + x + 1)*x + x2) ) − (x3 + 1)2 =
(x + 1)2( (x2 + x + 1)2 − (x2 + x + 1)*x + x2) ) − (x + 1)2(x2 − x + 1)2
22 lip 21:31
Godzio:
TOmek żeby wyprowadzić sobie te wzory musisz zrobić coś takiego:
zapisujesz postać iloczynową wielomianu:
(x − x1)(x − x2)(x − x3) = .... wymnażasz i przyrównujesz współczynniki do
x3 + px2 + qx + r i w ten sposób otrzymujesz wzory (te które wyżej są napisane) które możesz
wykorzystać do tego zadania
dasz radę?
22 lip 21:34
TOmek: tak pobawie się tym jutro. Jutro będzie chłodno i będę szlifował majmę
22 lip 21:39
TOmek: A te 3 wzory
x1 + x2 + x3 = −p
x1x2 + x1x3 + x2x3 = q
x1x2x3 = −r
musze umiec, ta?
22 lip 21:40
Godzio: wystarczy że byś umiał je wyprowadzić
22 lip 21:41