bzzz: dowolny trójkąt...
A = (x
1, y
1)
B = (x
2, y
2)
C = (x
3, y
3)
i jest to taka trójka punktów, które nie są kombinacją liniową (mówiąc po ludzku, nie leżą na
jednej prostej), czyli dla dowolnego a i b:
ax
1 + bx
2 ≠ x
3
ay
1 + by
2 ≠ y
3
wektor AB = [x
2 − x
1, y
2 − y
1]
wektor BA = [x
1 − x
2, y
1 − y
2]
wektor CB = [x
2 − x
3, y
2 − y
3]
wektor BC = [x
3 − x
2, y
3 − y
2]
mnożenie wektora przez stałą a[x,y] = [ax,ay]
dodawanie lub odejmowanie wektorów [x,y] +/− [a,b] = [x+/−a, y +/− b]
np Mamy punkty A = (1 , 2), B = (1, 6), C = (3, 4)
wektor AB = [1−1, 6−2] = [0,4]
2AB = 2*[0,4] = [0, 8]
Z resztą sobie poradzisz