prosze
Kamil: Prosze o pomoc w zadaniu mozliwie jak najszybciej 1.Oblicz:
| | 2 | |
a)sinα,tgα,ctgα jezeli cosα= |
|
|
| | 3 | |
b)cosα,tgα,ctgα, jezeli sinα=u
√2/2
| | 1 | |
c)sinα,tgα,ctgα, jezeli cos= |
| |
| | 4 | |
21 lip 23:35
Kamil: Prosze pomózcie
21 lip 23:38
Kamil: w podpunkcie a skorzystać z jedynki trygonometrycznej tak
21 lip 23:40
think:

z tw. Pitagorasa
x
2 + 2
2 = 3
2
x
2 = 5
x =
√5
pozostałe funkcje trygonometryczne dla kąta α
| | 2 | | 2 | | 2√5 | |
ctgα = |
| = |
| = |
| |
| | x | | √5 | | 5 | |
pozostałe robi się analogicznie.
21 lip 23:40
Kamil: napisze rozwiazanie ok
21 lip 23:46
Kamil: pisze na kartce ok
21 lip 23:47
think: ok

podaj mi pozostałe powiem Ci czy dobrze a później idę spać, bo niestety jutro wcześniej do
pracy
21 lip 23:48
Kamil: jak napisać U√2/2
21 lip 23:49
Kamil: napisz mi to prosze dobrze
21 lip 23:50
Kamil: | | p2 | |
jak sie pisze ładnie |
| |
| | 2 | |
21 lip 23:51
think: U { p { 2 } } { 2 } tylko jednym ciągiem bez spacji
21 lip 23:51
Kamil: przez 2 z tym pierwiastkiem powiesz ok
21 lip 23:52
Kamil: sin2α+cos2α=1
sinα+{(2)}{(3)}=1
21 lip 23:54
21 lip 23:57
think: hmm, ale w b masz podany sinα, czyli do jedynki trygonometrycznej podstawiasz za sinus nie za
cos
21 lip 23:57
think: ach ach ach robisz a sorki
21 lip 23:57
21 lip 23:57
Kamil: robie a
21 lip 23:58
think: no to dawaj podkręć tempo robienia, bo ja jutro nie wstanę.
21 lip 23:59
22 lip 00:00
think: no bez kwadratu w ostatniej linijce.
22 lip 00:01
22 lip 00:03
Kamil: podasz jak sie pisze pierwiastek z 5 przez 3 i przez 2/3
22 lip 00:04
Kamil: wyniki zapisze ok
22 lip 00:05
Kamil: podaj jak sie to pisze na klawiaturze ja sobie zapisze ok
22 lip 00:05
think: można spróbować U { U {√5} {3}}{ U {2}{3}}
22 lip 00:06
think: U {U {p {5}} {3}} {U {2}{3}}
22 lip 00:07
Kamil: zapisze sobie
22 lip 00:07
think: dobra idę umyć zęby, jak skończę to sprawdzę co wyliczyłeś
22 lip 00:08
22 lip 00:11
22 lip 00:12
22 lip 00:13
think: ctg jest odwrotnością tg z tego łatwiej i szybciej chyba
22 lip 00:15
22 lip 00:16
think: | | 1 | | 1 | | 2 | | 2√5 | |
ctgα = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | tgα | | | | √5 | | 5 | |
22 lip 00:18
Franek:
teraz pomnóż przez odwrotność mianownika
22 lip 00:18
Kamil: wychodzi 2√5/2
22 lip 00:20
think: dobra Kamil dajesz radę

przecież widzę... także idę spać,bo na prawdę krucho ze mną będzie.

i dobrej nocy wszystkim
22 lip 00:21
Kamil: tylko nie wiem jak ładnie zapisać pomozesz
22 lip 00:21
Franek:
Najprościej , tak jak podaje Ci
think
ale, skoro już tak liczysz , to tez taki wynik otrzymasz
skróci się
3
| | 2 | |
ctgα= |
| =....... ( i masz to samo co podaje think |
| | √5 | |
22 lip 00:22
Kamil: przynajmnie pomóz prosze ok
22 lip 00:22
think: U { 2p {5} } { 5}
22 lip 00:22
Kamil: powiesz jak zapisać Franek 2√5/2
22 lip 00:23
Kamil: dziekuje
22 lip 00:23
Kamil: spij dobrze pa pa
22 lip 00:23
Kamil: mozesz poprosić Franka zeby sprawdzał ok
22 lip 00:24
Franek:
Co mam Ci sprawdzić?
22 lip 00:25
Kamil: zaraz napisze ok
22 lip 00:25
Kamil: czekaj
22 lip 00:25
Franek: Ok

pisz
22 lip 00:26
Kamil: sin2α+cos2α=1
22 lip 00:27
Franek:
To [C[jedynka trygonometryczna] ........ zapamiętaj ten wzór,bo często z niego
korzystamy w trygonometrii.
Napisz dokładnie o co Ci chodzi?
22 lip 00:30
22 lip 00:33
22 lip 00:34
Kamil: cosα=u√1{2}
22 lip 00:35
Kamil: dobrze
22 lip 00:35
Kamil: podpunkt b robie
22 lip 00:36
Kamil: sprawdz czy dobrze ok
22 lip 00:36
Kamil: jestes odezwij sie ok
22 lip 00:37
Franek:

... bardzo dobrze
| | 1 | | 1*√2 | | √2 | |
dokończ cosα=√12= |
| = |
| = |
| |
| | √2 | | √2*√2 | | 2 | |
22 lip 00:39
Kamil: jednak se cos nauczyłem prawda
22 lip 00:44
Kamil: przyznasz racje
22 lip 00:44
Kamil: licze na kartce podam wyniki ok
22 lip 00:46
Kamil: jestescie zawzsze dla mnie dobrzy
22 lip 00:47
Franek: Pewnie

Tylko jeszcze jakbyś nie zarzucał forum taką ilością niepotrzebnych postów, to byłoby
git
Zawsze Ci pomozemy, musisz być cierpliwy.
A teraz idź już odpocząć,

do jutra
22 lip 00:47
Kamil: widziałem komentarze o mnie
22 lip 00:47
Kamil: która klase skończyłes?
22 lip 00:48
Franek:
Ja czekam, pisz , sprawdzę i dostaniesz znów
22 lip 00:48
Kamil: tgα=1
22 lip 00:51
Kamil: tak
22 lip 00:51
Franek:
Kamil nie zrażaj się naszymi komentarzami, my tak żartujemy.
Ja jestem już "dziadkiem" , a że kocham matematykę , to dlatego pomagam takim jak Ty.
Zawsze możesz tu na nas liczyć, tylko musisz sam dużo pracować i być cierpliwym .
ok?
22 lip 00:52
Franek:
tgα=1 to α= 45o
zatem:
sin45o=...........
cos45o= ......
ctg45o=.......
to napewno już wiesz ......
22 lip 00:54
Kamil: ile Pan ma lat?
22 lip 00:57
Kamil: przepraszam nie powinnienem
22 lip 00:57
Kamil: Godzio ile ma lat?
22 lip 00:58
Godzio:
Tera będzie klasa maturalna, rocznikowi 18

ale formalnie dopiero w listopadzie
22 lip 00:59
Franek:
O lata lepiej mnie nie pytaj ......... dokładnie 3,5 razy tyle co ma
Godzio
bo też mam urodziny w listopadzie
22 lip 01:05
Godzio: To będziemy świętować
22 lip 01:09
Eta:
Franek poszedł już spać, ale jest
Eta jego przyjaciółka
pisz odpowiedzi to Ci sprawdzi
22 lip 01:10
Eta:
Ale ja jestem
strzelec , a Ty pewnie
skorpion ?
22 lip 01:11
Godzio: zgadza się
22 lip 01:11
Eta:
Hmm...... w domu mam dwóch skorpionów ...... wrrrrrrr
22 lip 01:12
Godzio:
Jestem ze szczęśliwej
13
22 lip 01:12
Lucyna: Eto widzę, że z Ciebie znawczyni

jak myślisz który znak jest mój
22 lip 01:13
Eta:
lew lub
rak
Tak myślę,że ten pierwszy
22 lip 01:15
Eta:
Najbardziej pasujesz mi na
lwicę
22 lip 01:17
Lucyna: a dlaczego tak uważasz? znaczy się jakie cechy osobowości lwa mam, że Ci do niego pasuję, no
oprócz mojej miłości do kociaków
22 lip 01:17
Kamil: ja tez
22 lip 01:18
Eta:
Pisz, czy zgadłam

?
22 lip 01:18
Lucyna: przykro mi, ale nie. Ani lew ani rak.
22 lip 01:19
Eta:
Co "ja też" Kamil ....... kochasz matematykę ?
22 lip 01:19
Godzio: ja stawiałbym na wage a co do Lwa znalazłem coś takiego :
22 lip 01:19
Godzio:
− Kto ma inne zdanie niż on, ten nie może mieć racji. − to mi się z jednym kojarzy
22 lip 01:20
Lucyna: buehehehehe no patrz, baaardzo sugestywne... ehh no wagą też nie jestem
22 lip 01:20
Kamil: co dalej liczyć
22 lip 01:22
Kamil: zasypiam
22 lip 01:22
Kamil: słuchacie mnie
22 lip 01:22
Eta:
Lucyno .... tym razem zgadnę

1 z 12−tu
22 lip 01:22
Godzio:
"słuchajcie mnie" − to rozkaz

?
22 lip 01:23
Lucyna: zresztą zdaje się, że nawet w znakach zodiaku panuje podział na kobiety i mężczyzn, ponieważ
ten sam znak dla danej płci ma różne znaczenia. Pomijam takie drobnostki jak fazy czy jak tam
to się nazywa, chyba są trzy jeśli dobrze pamiętam, bo nie za bardzo się tym interesuję.
22 lip 01:23
Kamil: elo
22 lip 01:23
Kamil: nie
22 lip 01:24
Kamil: co ze mnie sie smiejesz
22 lip 01:24
Godzio: no dobra Kamil na czym skończyłeś swoje wyliczenia ?
22 lip 01:24
Lucyna: Kamil daj se odrobinę luzu, nie dość się dziś napracowałeś? Chce Ci się spać, to idź odpocznij,
jak wstaniesz to i tak pewnie ktoś tu będzie
22 lip 01:24
Kamil: mnie to nie bawi
22 lip 01:24
Eta:
Nawet wiem
Godzio z kim Ci się kojarzy
bo mi też
22 lip 01:24
Kamil: tgαα=1
22 lip 01:25
Lucyna: Eto tym razem trafiłaś

nie urodziłam się na przełomie między jakimiś znakami
22 lip 01:25
Godzio:
przecież się nie śmieje sorki jeśli to tak zabrzmiało
22 lip 01:25
Kamil: nie wiesz kto bedzie
22 lip 01:25
Kamil: mozemy zostać znajomymi ok
22 lip 01:26
Kamil: zgoda ok Godzio
22 lip 01:26
Godzio: Mam nadzieje że
Franek się nie obrazi że skopiowałem

Franek:
tgα=1 to α= 45
o
zatem:
sin45
o=...........
cos45
o= ......
ctg45
o=.......
22 lip 01:26
Eta:
Idź już Kamil do

Jutro będziemy dale rozwiązywać zadania,
Dobranoc
22 lip 01:27
Lucyna: Kamil no nie wiem, ale chyba nie masz podstaw aby narzekać że Ci nikt nie pomaga, zawsze się
znajdzie ktoś, kto przyjdzie i próbuje Ci podpowiedzieć. Zgadza się? Zresztą na zmęczonego
nauka nie jest efektywna...
22 lip 01:28
22 lip 01:28
Eta:
Ależ oczywiście ,że nie
22 lip 01:29
Godzio:
22 lip 01:29
Kamil: | | cosα | |
policzcie ctgα= |
| w tym podpunkcie |
| | sinα | |
22 lip 01:29
Kamil: prosze policzcie dobrze
22 lip 01:30
Kamil: prosze
22 lip 01:30
Kamil: oniecujecie
22 lip 01:30
Kamil: obiecujecie ze policzycie
22 lip 01:31
Godzio: ale masz w tablicach ...
to co Ci podesłałem naucz się koniecznie na pamięć bo to musisz znać
22 lip 01:31
Kamil: prosze jestem już zmęczony
22 lip 01:31
Kamil: policzycie
22 lip 01:32
Godzio: ctg45 = 1
i kóniec kropka jak mawiała moja nauczycielka od polskiego
22 lip 01:32
Kamil: prosze
22 lip 01:32
22 lip 01:32
Kamil: pa pa
22 lip 01:33
Godzio:
Dobranoc
22 lip 01:35
Lucyna: dobrej nocy Kamil

i do następnego
22 lip 01:36