Namęczyłem się i zrobiłem może ktoś będzie sobie chciał je zrobić
Tworząca stożka ma długość l i widać ją ze środka kuli wpisanej w ten stożek pod kątem α.
Obliczyć objętość i kąt rozwarcia stożka. Określić dziedzinę dla kąta α. Rozwiązanie
przedstawić w najprostszej postaci.
| 1 | ||
V= | πl3*sinα*cosα2
| |
| 6 |
| 1 | ||
V = | πl3*sin4α*cos2α | |
| 6 |
| π | 3 | |||
α ∊ ( | , | π) | ||
| 2 | 4 |
Zaraz to ten kąt widzenia oznaczono przez 2α ( skoro masz taki wynik)
Ja oznaczyłam go przez α , tak jak podałeś
|<A|= α2
| h | ||
= sinα2
| ||
| l |
| r | ||
cosα2= | ||
| l |
| 1 | 1 | |||
V= | πl3*cos2α2*sinα2= | πl3*sinα*cosα2
| ||
| 3 | 6 |
........tak to jest jak się źle przeczyta zadanie
chociaż jeden dla mnie
no mi jeszcze się nie chce śmiać, częściej
płakać jak to widzę.
,
...... i tak na przemian
w każdym razie lubię mieć takie złudzenie,
byłoby git gdyby przestał zasypywać nas tymi postami, no ale cóż, nie można mieć wszystkiego.
także luz a z drugiej strony to nie brakuje tu osób o podobnym poczuciu humoru
więc jest
jeszcze fajniej
?
w którym będziesz mogła się spełnić i będzie stanowiło podobne
wyzwanie co pomaganie osobom na tym forum, to osobiście daję błogosławieństwo, chociaż
wolałabym abyś tu została
Dzisiaj do południa umyłam 14 okien
( w swoim domu oczywiście
)
Zastanawiam się wtedy zawsze, po co mi taka "chawira" z tyloma oknami
Szkoda ,że Godzia nie było w pobliżu .... pewnie by mi pomógł
w wakacje zazwyczaj pomagam
eee to dzisiaj a raczej wczoraj to jakiś taki dzień natchniony na sprzątanie, bo nawet ja
złapałam za odkurzacz i przeleciałam dom, też nie rozumiem czemu moim rodzicom zachciało się
tak wielkiej chałupy, przecież parterówa z piwnicą by w zupełności wystarczyła a tu jeszcze
piętro...no ale to chyba tradycyjne myśli przy sprzątaniu, którego się nie lubi
tym bardziej, że
jutro ma być tak gorąco jak ma być
niech już będzie jesień, jak ja nie lubię lata:(
co do znaków... to ja jestem panną
ciężko by było zgadnąć, skoro to takie oczywiste
dobrej nocy wszystkim
jestem po
Pora do
Dobranoc wszystkim
nawet jeśli Godziowi nie zależy to ja bardzo chętnie je zobaczę
także jak będziesz
miała chwilę, zaprezentuj to rozwiązanie
pozdrawiam cieplutko Lucyna