Prosze
Kamil:

prosze o pomoc Godzia,Oblicz brakujące boki trójkąta:
a)
21 lip 21:53
Kamil: godziu pomóz ok
21 lip 21:56
Kamil: Godziu pomóż mi prosze daj wskazówke
21 lip 21:56
robinka: wiesz co cos ?
21 lip 21:57
robinka: wiesz co to jest cos ?
21 lip 21:58
Kamil: no wiem a
21 lip 22:01
TOmek: chłopie 1 klasa liceum trygonomteria, powiedz mi w której Ty jesteś klasie?
a
√2=40
21 lip 22:01
21 lip 22:01
21 lip 22:02
Kamil: ja w piewszej technikum ale tego nie brałem
21 lip 22:03
TOmek: policz b, tylko nie z Pitagorasa tylko tygonometrią
21 lip 22:03
TOmek: no to będziesz miał w 2 klasie liceum, stary masz 4 lata do matury spokojnie
21 lip 22:04
21 lip 22:06
Kamil: dobrze
21 lip 22:06
Kamil: dobrze co?
21 lip 22:08
21 lip 22:09
TOmek: ta dobrze
21 lip 22:09
robinka: musisz powoli przyswajać materiał

trening czyni mistrza
21 lip 22:16
21 lip 22:18
Kamil: dobrze
21 lip 22:18
Kamil: 1b=20
21 lip 22:19
Kamil: b=20
21 lip 22:19
Kamil: teraz dobrze czy zle
21 lip 22:19
Kamil: co?
21 lip 22:19
Kamil: dobrze
21 lip 22:19
Kamil: jak?
21 lip 22:20
Kamil: co?
21 lip 22:20
Kamil: pomóz prosze
21 lip 22:20
Kamil: pomóż
21 lip 22:20
Kamil: czyli zle
21 lip 22:21
Kamil: to wkońcu jak
21 lip 22:21
robinka: pisz zawsze jedna wiadomość a nie "10"
21 lip 22:21
robinka: wystarczy jedna
21 lip 22:22
Kamil: powiedz
21 lip 22:22
Kamil: b=20
21 lip 22:22
Kamil: dobrze
21 lip 22:22
robinka: b=20
21 lip 22:24
TOmek:
1*b=20
b=20
gitara
21 lip 22:25
robinka: Kamil mam prośbę, czasem dla nas jest męczące gdy piszesz wiele postów, wiem, że się
stresujesz, ale ci zawsze ktoś pomoże ...
21 lip 22:28
Kamil: | | 20 | |
ja napisałem tak tg45o= |
|
|
| | b | |
1*b=20
b=20/:1
b=20
21 lip 22:30
Kamil: dobrze
21 lip 22:31
TOmek:

taka jedna wskazówka bo wiele osób początkujący trygonomterie nie ogarnia tego
Zebyś przypadkiem nie myślał ,ze wniosek jest taki iż a=
√2 a b= 2
Pamiętaj ,ze jest to stosunek
Wnioskując to znaczy ,ze a=x*
√2 i b=x*2
21 lip 22:32
Kamil: stresuje się
21 lip 22:32
TOmek: zrobimy Ci limit 5 postów na dzień
21 lip 22:33
Gustlik: Mozna bez trygonometrii. Trójkąt prostokątny rownoramienny (o kątach 90, 45, 45 st.) jest
"połówką kwadratu". Powstaje on w wyniku przecięcia kwadratu na pół wzdłuż przekątnej.
Przeciwprostokątna jest przekątną tego kwadratu, a przyprostokątne − bokami kwadratu, zatem są
one równe.
Czyli: b=20
a=20√2 (ze wzoru na przekatną kwadratu o boku a: d=a√2).
21 lip 23:00