Efka: dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a=6 i wysokości H=4, Wyznacz
przybliżone wartości kątów:
a) nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
b)nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
c)między dwiema ścianami bocznymi
d)między wysokością ostrosłupa a ścianą boczną.
17 gru 18:55
gaga:
Narysuj ten ostrosłup będzie Ci łatwiej widzieć te kąty
potrzebna nam będzie dł. wysokości trójkata w podstawie
h
p= a*
√3 / 2 czyli h
p= 3*
√3
kąt α -- to kat nachylenia kr. bocznej do pł. podst.
czyli kąt między tą krawędzią i odcinkiem 2/3 * h
p
2/3 *h
p = (2/3)*3
√3= 2
√3
H
ostr 4 2 2
z funkcji tgα= ---------- = ----- = ---- ≈ ------ ≈ 1,1561
2
√3 2
√3 √3 1,73
to α≈ 49
o odczytasz z tablic
b) podobnie kat β --- to kąt między 1/3* h
p i wysokościa w ścianie bocznej
1/3 * h
p= 1/3 * 3
√3 =
√3
z funkcji H 4
tgβ= ------ = ---- ≈ 2,3121
√3 1,73
to β≈ 66
o
c) kąt γ ---- ten kąt jest przy wierzchołku
między wysokościami ścian bocznych
ponieważ ten trójkat jest
równoramienny i już znamy
kąt β przy jego podstawie to γ= 180
o - 2*β
czyli γ ≈ 180
o - 132
o ≈ 48
o
d)podobnie ten kąt δ --- to kąt w trójkacie
prostokatnym
w którym mamy juz obliczony kąt β
czyli kąt δ ≈ 90
o - β ≈ 90
o - 66
o ≈ 24
o
koniecznie
rysunek to wszystkodobrze zauważysz

mamnadzieję ,że sie nie pomyliłam sprawdzaj

ufffffffffffffffffffffffffffffff więcej pisania niż rozumienia

17 gru 19:43
Efka: dziekuje bardzo

tylko punkt c jest zle
wydaje mi sie ze kat przy podstawie to nie jest β...
17 gru 20:00
gaga:
Masz rację

!
trzeba obliczyć z trójkata równoramiennego
h
bśc i h
bśc i podstawa połow a czyli 3cm
to i kat między ścienami też popraw!
cieszę się ,że wiesz o co chodzi

jak ja patrzyłam( zdarza się


rozumiesz sens to poprawisz OK
powodzenia

i soryy
17 gru 20:10
Efka: a co jesli sinα wychodzi mi równe 3,53? jak to sprawdzić w tablicach?
17 gru 20:17
gaga: Nie może tak być




! bo najwieksza wartość sin
= 1
licz z tg i wtedy będzie ok!
17 gru 20:23