matematykaszkolna.pl
Efka: dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a=6 i wysokości H=4, Wyznacz przybliżone wartości kątów: a) nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy b)nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy c)między dwiema ścianami bocznymi d)między wysokością ostrosłupa a ścianą boczną.
17 gru 18:55
gaga: Narysuj ten ostrosłup będzie Ci łatwiej widzieć te kąty potrzebna nam będzie dł. wysokości trójkata w podstawie hp= a* 3 / 2 czyli hp= 3*3 kąt α -- to kat nachylenia kr. bocznej do pł. podst. czyli kąt między tą krawędzią i odcinkiem 2/3 * hp 2/3 *hp = (2/3)*33= 23 Hostr 4 2 2 z funkcji tgα= ---------- = ----- = ---- ≈ ------ ≈ 1,1561 23 23 3 1,73 to α≈ 49o odczytasz z tablic b) podobnie kat β --- to kąt między 1/3* hp i wysokościa w ścianie bocznej 1/3 * hp= 1/3 * 33 = 3 z funkcji H 4 tgβ= ------ = ---- ≈ 2,3121 3 1,73 to β≈ 66o c) kąt γ ---- ten kąt jest przy wierzchołku między wysokościami ścian bocznych ponieważ ten trójkat jest równoramienny i już znamy kąt β przy jego podstawie to γ= 180o - 2*β czyli γ ≈ 180o - 132o ≈ 48o d)podobnie ten kąt δ --- to kąt w trójkacie prostokatnym w którym mamy juz obliczony kąt β czyli kąt δ ≈ 90o - β ≈ 90o - 66o ≈ 24o koniecznie rysunek to wszystkodobrze zauważysz emotikonka mamnadzieję ,że sie nie pomyliłam sprawdzaj emotikonka ufffffffffffffffffffffffffffffff więcej pisania niż rozumieniaemotikonka
17 gru 19:43
Efka: dziekuje bardzo emotikonka tylko punkt c jest zle wydaje mi sie ze kat przy podstawie to nie jest β...
17 gru 20:00
gaga: Masz rację emotikonka! trzeba obliczyć z trójkata równoramiennego hbśc i hbśc i podstawa połow a czyli 3cm to i kat między ścienami też popraw! cieszę się ,że wiesz o co chodzi emotikonka jak ja patrzyłam( zdarza sięemotikonka rozumiesz sens to poprawisz OK powodzenia emotikonka i soryy
17 gru 20:10
Efka: a co jesli sinα wychodzi mi równe 3,53? jak to sprawdzić w tablicach?
17 gru 20:17
gaga: Nie może tak byćemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonka! bo najwieksza wartość sin = 1 licz z tg i wtedy będzie ok!
17 gru 20:23