logarytmy
kamilox: | | a+1 | |
niech log2=a oraz log3=b. Oblicz 9 |
| . |
| | 2b | |
21 lip 20:38
Jack:
podstaw i już masz... (o ile przykład jest dobrze przepisany...)
21 lip 21:17
robinka: a masz może wynik
21 lip 21:50
kamilox: wynik to 20. nie wiem czy dobrze to robie. wiem ze trzeba podstawic.
22 lip 18:09
think: | | log2 + 1 | | log2 + log10 | | log20 | |
9 |
| = 9 |
| = 9 |
| = 9log920 |
| | 2log3 | | log32 | | log9 | |
22 lip 18:19
think: ewentualnie log9209
22 lip 18:19
Basia:
to miało być
9a+12b = 9log920=20
22 lip 22:29
Lucyna: ahhhh

jeśli tak to jak najbardziej...
22 lip 23:39
kamilox: skad sie wzielo ten log z 10 bo nie rozumiem
23 lip 12:08
bzzz: 1 = log1010 ponieważ 1 to zawsze logaa ponieważ w tym wpadku mamy do czynienia z
logarytmami o podstawie = 10 dlatego akurat 10.
23 lip 12:26
kamilox: | | log20 | |
to rozumiem a jeszcze jak jest 9 |
| to dlaczego po wymnozeniu jest 9log[9]20. ja to |
| | log9 | |
sie mnozy
23 lip 17:34
kamilox: dlaczego ta 9 skoczyła do podstawy
23 lip 17:35
think: | | log20 | |
Kamilox jeżeli chodzi o |
| to korzystam w nim ze wzoru na zmianę podstawy logarytmu |
| | log9 | |
| | logcb | |
Tyle że korzystam w drugą stronę, mamy |
| i od tego przechodzimy do logab. |
| | logca | |
23 lip 20:24
kamilox: to juz wiem ty czylko aby napewno 9log[9]20 to jest 10, bo tyle ma wyjść
24 lip 09:47