Wielomiany - rozkład na czynniki
konrad509: Wielomiany − rozkład na czynniki
1.Czy to jest dobrze zrobione? Chodzi mi o to czy może być (x3−3)
−4x⁴+5x³+12x−15=
−x³(4x−5)+3(4x−5)=
−(4x−5)(x³−3)
2. Jak zrobić ten przykład 8x³+1
21 lip 19:45
Jack:
1. dobrze
2. 8x3+1=(2x)3+1 a na to już jest wzór.
21 lip 20:02
TOmek: zapamiętaj ,ze jak jest liczba "1" to znaczy ,ze najprawdopodoboniej bedzie mozna skorzystac
ze wzorów
21 lip 20:07
konrad509: Dobra, do tego drugiego już udało mi się dojść, ale dzięki.
Teraz taki przykład 4x²+4x+1. Tu można zastosować wzór na kwadrat sumy i złożyć to, ale czy
złożenie jest rozkładem na czynniki? Chyba wręcz przeciwnie?
I jeszcze jedno. Czy dobrze zrobiłem wyłączając ułamek na przed nawiasy? Czy tak się robi?
x³−½x²+4x−2=
1/2(x²(2x−1))+2(2x−1)=
1/2(2x−1)(x²+2)
21 lip 20:08
Jack:
1. oczywiscie ze jest rozkładem na czynniki, i to dwa takie same daltego zapisujemy znak 2.
2. wyraz wolny się nie zgadza więc nie jest dobrze.
wyciągnij z pierwszego i drugiego x2, a z trzeciego i czwartego 4.
21 lip 20:15
konrad509: Dobra, a ten ułamek trzeba wyciągać przed nawias czy nie jest to konieczne?
21 lip 20:32
konrad509: I prosiłbym o rozwiązanie tych dwóch przykładów jeszcze, bo już nie mam siły myśleć.
3x²−2
16x⁴−1
21 lip 20:54
Jack:
Te przykłady zrób ze wzoru a2−b2=(a−b)(a+b)
Tego ułamka nie trzeba wyciągać − możesz zrobić tak, jak Ci napisałem.
21 lip 21:16