F. Trygonometryczna
Wierzba: Ustal, jaką najmniejszą i jaką największą wartość może przyjąć wyrażenie:
a) 1− cos
2 α
Nie wiem jak to zacząć.
Z góry dziękuje
21 lip 19:19
Jack:
a) cosα∊<−1,1> nad resztą sie zastanów.
b) skorzystaj z jedynki tryg. zamieniając sin2α. (jedynka: sin2α+cos2α=1)
21 lip 19:21
Wierzba: no też myślałem, że w a tak będzie, ale jest (0;1)
23 lip 09:14
bzzz: Wierzba bo tam jest − cos
2α a nie + (−cosα)
2
dlatego największa wartość jest wtedy gdy 1 pomniejszymy o najmniejszą wartość czyli 0.
| | √2 | | 1 | |
widzisz to 1 − ( |
| )2 = |
| lub 1 − (cokolwiek)2 takie wyrażenie jest największe |
| | 2 | | 2 | |
gdy cokolwiek jest = 0

natomiast najmniejszą wartość gdy 1 pomniejszymy o największą wartość osiąganą przez cos
2α
czyli 1

to prawda, że cosα przyjmuje wartości z przedziału <−1,1> ale cos
2α przyjmuje już tylko
wartości z przedziału <0,1>
23 lip 11:38