Jak ściąć boku kwadratu?
Zielona Gałązka: Mam prośbę o zadanie, w którym chodzi o ścięcie kwadratu.
Kwadrat ma 100 cm na 100 cm. Należy ściąć jego boki aby wyszedł ośmiokąt o równych bokach.
Wychodzi mi aby na każdym boku kwadratu odciąć 29 cm, potem zostawić 42 cm (będzie to już bok
ośmiokąta) i znowu ściąć końcowe 29 cm.
Ale ten ukośny bok ośmiokąta, który otrzymamy w wyniku tego przycięcia ma wówczas 41 cm a też
powinien mieć 42.
Liczyłam z układu równań a potem otrzymałam równanie kwadratowe z deltą= 100√2
Może ten niewymierny wynik ma wpływ na wynik, którego co do centymetra wyliczyć nie można?
Wierzyć mi się nie chce.
Proszę o podpowiedź.
Dziękuję serdecznie.
21 lip 17:46
AS:
| | a − x | |
2*b + x = a → b = |
| |
| | 2 | |
Z tw. Pitagorasa
b
2 + b
2 = x
2
| | a | |
Po wyliczeniu winno wyjść: x = |
| |
| | 1 + √2 | |
21 lip 19:09
Zielona Gałązka: Dziękuję AS

Wobec tego w przybliżeniu należy przyciąć te boki kwadratu w odległości 29,2 cm i ośmiokąt,
który powstanie będzie miał każdy bok o długości 41,6 cm.
Dzięki serdeczne.
21 lip 19:33