
Mam znowu problem, proszę o pomoc
Zadanie 3
Elektrownia wiatrowa przetwarza energię wiatrowa w energie elektryczną. Wiatrak składa się z
wiezy oraz trzyramiennego wirnika. Dane− wysokość wieży− 50 m, długość skrzydła wirnika−22 m
a) Elektrownia wiatrowa ponosi za wieże następujące koszta : za każde 10 m ok. 18 000 Euro
a1)Wskaż ,że za wieżę wiatraka zapłacono 90 000 Euro
50 razy 18 000 = 90 000
a2) Koszta wieży to tylko 20 % kosztów całego urządzenia. Ile wynoszą pozostałe koszta.
Zanotuj obliczenia
a3) Wieża tego wiatraka jest zrobiona ze stali jednak tańsze są kratki z których buduje się
tez wieże. 50 m wieży z siatki wynosi 68 500 Euro . Ile prozent zaoszcędzimy zamieniając stal
na kratkę? Zanotuj obliczenia
b) Przy dostatecznym wietrze kręcą się skrzydła wiatraka
b1)Jaka powierzchnie maluje jedno skrzydło podczas jednego obrotu? Zanotuj obliczenia
b2) Wskaż ,że czubek skrzydła wiatraka pokonuje podczas jednego obrotu 138 m.
b3)Rafał zaobserwował, że podczas umiarkowanego wiatru, czubek skrzydła potrzebuje do jednego
obrotu 4 sekundy. Z jaką prędkością porusza się czubek skrzydła?
| 68 500 | ||
zaoszczędzimy: 100% − | *100% = .... | |
| 90 000 |
| S | ||
b3) jeżeli już wyliczysz b2 i wyjdzie Ci 138m, to ze wzoru na prędkość masz V = | czas to | |
| t |
nie miałam czasu odpisać a taki dzionek miała byc piękny, hihi Goście
mi sie zwalili, Jeszcze się odezwe, ppap