podwójna piramida:)
mimi:

Witam główkuje jeszcze nad paroma zadaniami, to następne
Zadanie 2
Podwójna piramida− Objętość: 4800 cm sześciennych, Wysokość dolnej piramidy; 20 cm, oraz
wspólny bok a piramid: 20cm
Obliczyć:
1) Jak wysoka jest piramida na górze?
2) Oblicz powierzchnię podwójnej piramidy
20 lip 21:43
think: jeżeli jest jak myślę, to są połączone podstawami dwa ostrosłupy prawidłowe czworokątne, czyli
mają wspólną podstawę.
policzmy objętość tej piramidy której znamy wysokość.
| | 1 | | 1 | | 8000 | | 2 | |
V = |
| a2h = |
| 202 *20 = |
| = 2666 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | |
czyli objętość naszej górnej piramidy to V2 = 4800 − 2666 |
| = 2133 |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V2 = |
| a2h2 = |
| 202h2 = 2133 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
h
2 = 16cm
Aby policzyć powierzchnię musimy poznać wysokość ścian bocznych piramidy a to mamy z tw
Pitagorasa
jedna przyprostokątna to wysokość piramidy a druga przyprostokątna to połowa długości podstawy.
h
s2 = 16
2 + 10
2 = 356 ⇒ h
s =
√356
pole powierzchni tego górnego to 4*a*h
s = 80
√356
dla dolnego robi się analogicznie.
20 lip 22:21
think:
20 lip 22:24
mimi: dzięki, mam jeszcze coś ale musze jeszcze popisac , dzięki jesteś matematykiem
20 lip 22:27
Franek:
1)
V( podwójnej )= V
D + V
G =
13a
2*( H
D+H
G)
dokończ...
2) h
bD , h
bG −−− to długości wysokości w ścianach bocznych
| | 1 | | 1 | |
P( podwójnej) = PbG + PbD=4* |
| *a*hbD +4* |
| *a*hbG=
|
| | 2 | | 2 | |
P = 2*a(h
bD+ h
bG)
policz h
bG i h
bD z tw Pitagorasa
h
bD2 = (
12a)
2 + H
D2=..........
h
bG2= (
12a)
2 + H
G2 = .........
powodzenia
20 lip 22:30
think: nie jestem matematykiem. Na tym forum pomagają również i tacy eksperci, ja jestem zwykłym
zjadaczem chleba, który ceni elegancję matematyki.
20 lip 22:31
mimi: oki dzięki
20 lip 22:31
mimi: super , idę pisać musze sie połapać w tym, hihi, dzieki )
20 lip 22:32
mimi:
20 lip 22:32
mimi: mam pytanie, czy te HD = 16, natomiast HG= 20, bo sie zamieszałam
20 lip 23:13
think: HD = 20
20 lip 23:16
mimi: a te wysokości hb D i hbG, to nie są : hs i ja obliczyłam he, nie moge sie połapać ,pomocy
20 lip 23:29
mimi: to co Franek pisał
20 lip 23:29
mimi: oki kumam
20 lip 23:36
think: hbd oznacza pewnie wysokość ściany bocznej dolnej
hbg wysokość ściany bocznej górnej
także jeśli chodzi o oznaczenia to moje hs to to samo co hbg Franka
20 lip 23:38
Franek:
hbD , hbG −−− to długości wysokości w ścianach bocznych
dolnej piramidy i górnej piramidy
20 lip 23:42
mimi: OKI JUZ ZAŁAPAŁAM WCZESNIEJ, SORKI ALE SIĘ ZAMOTAŁAM, DZIĘKI CHŁOPCY
20 lip 23:45
think: buehehehe takie z nas chłopcy jak z Ciebie

obie jesteśmy dziewczyny i ja i Franek
20 lip 23:47
Franek:
20 lip 23:50
mimi: super , niki mnie zmieniły, hihi, pozdrawiam ide naleśniki na sniadanie piec, pappa Jutro sie
pewnie odezwe, sorki
20 lip 23:52
mimi: zmyliły
20 lip 23:52
think: ok, ponieważ tu i tak przeważnie więcej osób pomagających niż pytających to nawet jeśli nie my,
to ktoś inny Ci pomoże. Tylko jedna prośba, zawsze jak najdokładniej przepisuj treść zadań,
żeby nie kombinować za wiele
20 lip 23:55
mimi: hallo think , zobacz to prosze jeszce raz, to te objetosci ostrosupa i jego h, w tym jednzm
mialo wzjsc 16 ale mi to nie wzchodzi sprawdz jesycze raz
VG = 1/3 a do kwadr *h
22:51:18
VG = 2133 1/3
22:51:28
a=20
22:51:41
h trzeba oblicxzyc
22:51:54
te 1/3 zawsze zostaje
22:52:22
ma byc 16 mi nie wycodzi
28 lip 22:58
mimi: co mi tu wzskoczyo sorki, to jest u ciebie na poczatku napisane, jak tz to obliczalas
28 lip 23:00
Lucyna: | 400 | | 6400 | | 400 | |
| *h2 = |
| / : |
|
|
| 3 | | 3 | | 3 | |
| | 64003 | | 6400 | | 3 | |
h2 = |
| = |
| * |
| = 16
|
| | | | 3 | | 400 | |
wychodzi... nie wiem dlaczego Ci nie wychodzi.
28 lip 23:08
mimi: poplataam, dzieki
28 lip 23:13