trygonometria
domcia: tgα=√3, α∊(0,90), oblicz sinα + cosα
20 lip 21:12
think: można to zrobić na wiele sposobów, np:
| | sinα | |
tgα = √3 ⇒ |
| = √3 ⇒ sinα = √3cosα |
| | cosα | |
sin
2α + cos
2α = 1
(
√3cosα)
2 + cos
2α = 1
4cos
2α = 1
| | 1 | | 1 | |
cos2α = |
| ⇒ cosα = |
| (odrzucamy rozwiązanie ujemne, bo sin, cos, tg i ctg są |
| | 4 | | 2 | |
dodatnie w podanym przedziale α)
| | 1 | | √3 | |
sinα = √3cosα = √3* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
sinα + cosα = |
| (1 + √3) |
| | 2 | |
20 lip 21:22
Franek:

proponuję tak: (bo najprościej)
tgα=
√3 =>
α= 60o
cos60
o=
12
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sinα+cosα= |
| √3+ |
| = |
| ( √3+1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20 lip 22:41
Godzio:
To był nokaut
20 lip 22:48
Franek:

20 lip 22:49
Godzio: szczerze to za szybko bym nie wpadł na ten sposób
20 lip 22:50
Franek:
Eeee
tam ..... nie wierzę
20 lip 22:52
think: wiem Eto
20 lip 22:55
think: Godzio polecam ból głowy gigant, od razu będziesz wpadał na różne pomysły, raju co za ulga,
właśnie mi przechodzi
20 lip 22:57
Godzio: wypróbuje
20 lip 22:58
b.: rozwiązanie ,,think'' jest całkiem ładne: działa też dla innych niż √3 wartości tangensa
20 lip 23:34
think: dziękuję Ci b.

od razu mi lepiej

tym bardziej, że przez jedną krótką chwilę chciałam to
zrobić tak jak Eta, ale zachciało mi się odmiany
20 lip 23:52
Franek:

dla
Lucynki
20 lip 23:54
think: mówił Ci ktoś Eto, że jesteś
21 lip 00:01
Franek:

No to jeszcze jeden sposób ( tylko
dla kątów ostrych )
tgα=
√3
tgα=
ab =
√3*xx . x>0
c
2= a
2+b
2 => c
2= 3x
2+x
2= 4x
2
c= 2x
21 lip 00:05
Franek:
Mówił, mówił

moja "połowica" dzień w dzień przez ponad 35 lat

21 lip 00:07
think: dobrze mieć takiego prawdomównego połowca
21 lip 00:10
Franek:
Hehe ....... "szukajcie, a znajdziecie"
21 lip 00:11
think: szukam... ale przeważnie boję się tego co udaje mi się znaleźć.
21 lip 00:14