oblicz wysokość trójkąta
mimi: Zadanie 1.
oblicz wysokość trójkąta ABC mając dany KĄT w A= 27 stopni oraz podstaw a =26,4 m
20 lip 21:02
mimi: prosze o pomoc! nie mam pojecia jak to zrobic, dodam że znam odpowiedz (h= 13,5 m) ale mi to
nie wychodzi, proszę
20 lip 21:18
mimi:

a więc trójkąt ABC DANY JEST KĄT PRZY PUNKCIE A= 27 STOPNI, ORAZ WYSOKOŚĆ DO BOKU OD DOŁU DO
PUNKTU B=1,7 m, trzeba obliczyć wysokość tego trójkąta danego, proszę o pomoc bo się
zamotałam, pozdrawiamα
20 lip 21:28
think: mimi czy przepisałaś dokładnie treść zadania? może masz do niego rysunek? bo jak jest rysunek
to bądź tak miła i go tu narysuj.
20 lip 21:28
think: dobra zrobiłaś rysunek, ale oznaczeń jest tam tyle, że i tak nie mogę się połapać
20 lip 21:30
think:

sin27
o = 0,454 {z tablic}
| | 1,7 | | 1,7 | |
0,454 = |
| ⇒ x = |
| = 3,744 |
| | x | | 0,454 | |
20 lip 21:37
mimi: witaj think! oto chodzi ,że jest mi ciężko z tym rysunkiem , nie wiem jak tam pozaznaczać kąty
i wszystko. Sorki napiszę ci dokładniej
To JEST taki pan o wzroście 1, 7 m, który obserwuje drzewo pod kątem 27 stopni, WYCHODZI WTEDY
NAM TRÓJKĄT ABC, a kąt jest w punkcie A, nie znam wysokości tego drzewa tylko wysokośc
klienta , oraz bok a w odcinku AB , rysując go na dole, wynosi 26, 4 m
20 lip 21:49
think:
20 lip 22:02
mimi: tak to takie coś i mam obliczyć wysokośc tego trójkąta, ten naprzeciwległy kat będzie miał
pewnie 63 stopnie , tak obliczyłam rysując z tego prostokąt, sama nie wiem nakrece tylko,
dzięki za pomoc
20 lip 22:07
think: tg27
o = 0,5095 [jak poprzednio wartość wzięta z tablic]
oraz
| x | |
| = 0,5095 ⇒ x = 0,5095 * 26,4 = 13,4508 co przy zaokrągleniu do jednego miejsca po |
| 26,4 | |
przecinku daje 13,5m. x to oczywiście wysokość drzewa.
20 lip 22:07
mimi: think a jest możliwoś obliczenia bez tablic, Niemcy mają taka linijke jak nasz kątomierz , czy
byłaby możliwośc tego zrobienia
20 lip 22:09
mimi: o to chodzi ,że tablic na klasówce nie pozwolą trzymac i dziwne bedzie jak z pamieci to
wytrzasne
20 lip 22:10
mimi: jakby co to dziękuję i czy moge liczyc na pomoc przy innych zadaniach, byłabym wdzięczna
20 lip 22:15
think: mimi, nie mam pojęcia o żadnej linijce, jeśli można mieć coś takiego to dlaczego nie

? co do
znajomości wartości funkcji trygonometrycznych wydaje mi się, że wynik w postaci:
x = tg27
o*26,4 byłby zadowalający, w każdym razie ode mnie wymagano znajomości wartości
funkcji trygonometrycznej dla α = 0 , 30 , 45 , 60 , 90 stopni a takich dziwnych już nie
musiałam.
20 lip 22:28
Basia:
Dziewczyny a tego faceta zakopałyście i tylko oczka mu troszkę wystają nad ziemię ?
22 lip 23:06
kacha: oblicz boki w trojkacie majac dana przeciwprostokatna o dl 7 cm i kat przy niej 30 stopmi
12 wrz 19:57
hjghjghj:

∫
23 kwi 22:56