Andzelika: Oblicz sume liczb które znajdują sie w przedziale x∈<5,20> ..
Prosze o wzór
17 gru 18:48
Przemek: To nie bedzie :
a
1+a
n
Sn = --------------- *n

2
17 gru 19:09
Andzelika:
5+20
Sn = ------------- *20
2
to wychodzi ze Sn=250, a powinno wyjść 200

Co robimy źle ?
17 gru 19:11
marcin: nie *20 tylko *15 bo n oznacza ilość elementów tzn. od 5 do 20 jest ich 15...
(5,6,7...18,19,20).
W dodatku powinna być określona dziedzina, że x (= N
17 gru 19:23
marcin: czy nadal coś nie jasne?
17 gru 19:23
Andzelika: 5+20/2 * 15 = 225

A powinno byc 200..
17 gru 19:27
Andzelika: =187,5****
17 gru 19:28
marcin: już wiem, zaraz napiszę
17 gru 19:34
marcin:
5+20
Sn = ------------- *16 = 200
2
16 bo liczb od 5 do 20 jest 16 a nie 15.
17 gru 19:35
Andzelika: Dziękuje bardzo
17 gru 19:38
marcin: może się bliżej poznamy
17 gru 19:41