Prosze
Kamil: Pomóżcie prosze w tym zadaniu.Ile wyrazów dodatnich ma ciąg: an=−n2+9n
20 lip 14:28
robinka: −n2+9n>0
n(−n+9)>0
n∊(0;9)
20 lip 16:37
robinka: nie zauważyłam, że zostało to już rozwiązane

pozdarwiam
20 lip 16:38
Kamil:
20 lip 16:47
Kamil: nen+
20 lip 16:50
Kamil: nEn+(0,9)
20 lip 16:52
Kamil: n=1,n=2,n=3,n=4,n=5,n=6,n=7,n=8,n=9
20 lip 16:53
Kamil: 1,2,3,4,5,6,7,8,9
20 lip 16:53
Kamil: Ciąg ma 9 wyrazów dodatnich
20 lip 16:54
Kamil: sprawdz mi ok
20 lip 16:56
Kamil: sprawdz czy dobrze bo jestem pewien
20 lip 17:01
Kamil: ze dobrze
20 lip 17:03
Kamil: chce sie coś zapytać?
20 lip 17:03
Kamil: Robinka pomóz
20 lip 17:05
Kamil: prosze sprawdz bede ci wdzieczny ok
20 lip 17:09
Edek: dobrze masz Kamil, bądź bardziej pewny siebie
20 lip 17:37
b.: no prawie, bo dla n=9 dostajemy zero, które nie jest dodatnie, więc tylko 8 wyrazów będzie
dodatnich
20 lip 20:33