Ile boków ma wielokąt wypukły
sindi: Ile boków ma wielokąt wypukły, w którym liczba przekatnych jest o 117 większa od liczby jego
boków ?
20 lip 13:21
Godzio: wzór na liczbe przekątnych w wielokącie :
liczba boków : n
więc trzeba rozwiązać równanie:
| n(n−3) | |
| = n + 117 dasz dalej radę? |
| 2 | |
20 lip 14:33
sindi: a mógłbyś mi dalej też pomóc ?
20 lip 14:38
Godzio:
n
2 − 3n = 2n + 234
n
2 − 5n − 234 = 0
a = 1 , b = −5 c = −234
Δ = b
2 − 4*a*c = ... podstaw i oblicz to juz trudne nie bedzie
√Δ = ...
20 lip 14:41
Godzio:
powinieneś otrzymać wynik
n = 18 v n = − 13 − ten odrzucamy bo n ∊ N
20 lip 14:43
sindi: bardzo Ci dziękuje
20 lip 14:55
J: fhgethfdh
30 paź 22:20