Suma dwóch liczb jest równa 35
sindi: O to zadanie też proszę. Suma dwóch liczb jest równa 35, a ich iloczyn 294. Wyznacz te liczby.
20 lip 12:36
bzzz: a + b = 35 → a = 35 − b wystarczy podstawić do drugiego równania i znowu będzie równanie
kwadratowe, Δ i pierwiastki i to wszystko.
ab = 294
20 lip 12:38
sindi: hmm al ejak mam to podstawić ? nie czaje kompletnie tego zadania, pomimo tego że nie wyglada na
trudne ; /
20 lip 13:17
bzzz: masz:
a + b = 35 → a = 35 − b
ab = 294
a = 35 − b
(35−b)b = 294
a = 35 − b
35b−b2 = 294
a = 35 − b
b2 − 35b + 294 = 0
Δ = ...
√Δ = ....
b1 = ... → a1 = 35 − b1
b2 = ... → a2 = 35 − b2
20 lip 13:56
sindi: ale delta wychodzi minusowa
20 lip 14:09
Kamil: widziałes Jacka?
20 lip 14:10
sindi: aaa mam ma dziekuje juz
20 lip 14:12
Kamil: jestescie
20 lip 14:12
Kamil: widzieliście Jacka szukam go
20 lip 14:13
sindi: nie nie widziałAM Oo
20 lip 14:14
Kamil: pomożecie w zadaniu
20 lip 14:17
Kamil: prosze was
20 lip 14:18
Kamil: prosze
20 lip 14:18
Kamil: przynajmniej sprawdzie ok
20 lip 14:20