Pomóżcie
sindi: Pomóżcie

Suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych wynosi 155. Wyznacz te liczby
20 lip 12:33
bzzz: ponieważ to 3 kolejne, to:
a1 = 2k + 1 ← w ten sposób, bo daje nam pewność, że to będzie liczba nieparzysta warunkiem
jest, że k to liczba całkowita
a2 = 2k + 3
a3 = 2k + 5 mamy 3 kolejne, teraz zapisz je jako sumę kwadratów:
a12 + a22 + a32 = 155 i masz równanie kwadratowe do rozwiązania, policz Δ i musisz wybrać
jako rozwiązanie liczbę całkowitą
20 lip 12:37
Godzio: 2n + 1 − I liczba nieparzysta
2n + 3 − II liczba nieparzysta
2n + 5 − III liczba nieparzysta
(2n + 1)
2 + (2n + 3)
2 + (2n + 5)
2 = 155
oblicz to
20 lip 12:37