prosze o pomoc
1:

Obliczyc pole powieszni i objetosc szescianu
20 lip 11:06
1: **obliczyc [ploe powieszchni i objetosc prostopadloscianu
20 lip 11:12
Basia:

a=2
b=3
z tr.BAD i tw.Pitagorasa wylicz d
z tr.BDH i tw.Pitagorasa wylicz c
podstaw do wzorów na V i P
c
20 lip 11:19
bzzz:

skoro przekątna sześcianu ma 9, to możesz policzyć wysokość tego sześcianu z tw. Pitagorasa.
Najpierw liczysz przekątną podstawy, bo to będzie jedna z przyprostokątnych.
Jak obliczysz x, później H.
To wzór na pole powierzchni to:
P
p = 2(ab + aH + bH) gdzie a,b to długości boków podstawy a H to wysokość prostopadłościanu.
Objętość natomiast liczymy z:
V = abH
20 lip 11:21
1: dziękuje
20 lip 11:25
bzzz: ale dałam się znowu złapać na słówka

z tej figury taki sześcian jak z koziego tyłka trąba nie
przymierzajac
to jest prostopadłościan
20 lip 11:30
1: tak przeciez sie poprawiłem....
20 lip 11:43
bzzz: ale ja nie Ciebie a siebie poprawiam

zadanie jest dobrze zrobione
20 lip 11:58