Prosze
Kamil: Prosze o pomoc .Ile wyrazów ujemnych ma ciąg an=n2−2n−24?
20 lip 09:49
Basia:
a
n<0
n
2−2n−24<0
Δ=b
2−4ac = (−2)
2−4*1*(−24)=4+96=100
√Δ=10
| | −b−√Δ | | 2−10 | |
n1 = |
| = |
| = −4 |
| | 2a | | 2 | |
| | −b+√Δ | | 2+10 | |
n2 = |
| = |
| = 6 |
| | 2a | | 2 | |
n
2−2n−24 < 0 ⇔ n∊(−4,6) ⇔ n=1 lub n=2 lub n=3 lub n=4 lub n=5
czyli ujemne są wyrazy a
1,a
2,a
3,a
4,a
5
czyli jest ich
5
20 lip 09:53
Kamil: an< 0 to dobrze
20 lip 10:24
Basia:
ujemne to <0
dodatnie to >0
nieujemne to ≥0
niedodatnie to ≤0
20 lip 10:31
Kamil: dzięki
20 lip 13:33