Prosze
Kamil: Prosze pomóz AS,Podaj wzór ciągu geometrycznego w którym:
b)a
1=0.1, g=5
20 lip 09:21
Kamil: an=a1*qn−1
20 lip 09:23
20 lip 09:29
Basia:
podstawiasz za a
1 i za q
| | 1 | | (−2)n | |
an = |
| *(−2)n−1 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
i koniec
tak samo zrób przykład (b)
20 lip 09:31
Kamil: czekaj
20 lip 09:32
Kamil: jak ja to zrobiłem to do tedo momentu dobrze co?
20 lip 09:33
Basia:
nie; skąd się wzięło −2−1 ?
20 lip 09:35
Kamil: co zle
20 lip 09:36
Kamil: zobacz jak mi tłumaczyli Amaz i Frank
20 lip 09:37
Kamil: jestes
20 lip 09:38
Basia:
rozumiem o co Ci chodziło, zapis jest nie taki jak trzeba
| | 1 | | 1 | |
an= |
| *(−2)n−1 = |
| *(−2)n*(−2)−1 = |
| | 3 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | (−2)n | |
| *(−2)n* |
| = − |
| *(−2)n = − |
| |
| 3 | | −2 | | 6 | | 6 | |
20 lip 09:39
Kamil: −2−1= to ile
20 lip 09:39
Kamil: dzięki
20 lip 09:40
Basia:
ale można to zostawić w postaci
20 lip 09:40
Basia:
Jeżeli podnosisz do potęgi liczbę ujemną musisz ją pisać w nawiasie
(−2)2 = (−2)*(−2)= 4
−22= − 2*2 = − 4
jak widać
(−2)2 ≠ − 22
20 lip 09:47