zadanie matma
pytalski:
kto pomorze w tym zadaniu?
przekątne rombu mają długość 4 cm i 4√3cm. Wyznacz miary kontów tego rombu
19 lip 22:29
think: skorzystaj z faktu, że przekątne rombu przecinają się w połowie i pod kątem 90 stopni.
Pozostałe kąty możesz wyznaczyć z funkcji trygonometrycznych dla trójkąta prostokątnego.
19 lip 22:33
Franek:
2/ sposób
| | 1 | | 1 | |
P= |
| *e*f = |
| *4*4√3 = 8√3
|
| | 2 | | 2 | |
oraz P= a
2*sinα
a
2 = (
12e)
2 + (
12f)
2 = 2
2+ (2
√3)
2= 4+12=16
to a= 4 cm
P= 4
2*sinα= 16sinα
czyli:
16sinα= 8
√3
α= 60o to β= 180
o − α=..........
19 lip 22:51