Prosze
Kamil: | | 2x−5 | | 3x−8 | |
Dla jakich x ciąg |
| ,x−2, |
| jest arytmetyczny? Prosze krok po kroku o |
| | 2 | | 4 | |
rozpisanie zadania ,ponieważ nie wychodzi mi wynik jaki powinnien być bede wdzięczny osobie
która pomoze,
oczekuje i prosze o najszybszą pomoc
19 lip 21:40
Kamil: Chciałbym zebys rozpisał z tego wzoru, bede ci dozgonnie wzdzięczny
a2−a1=a3−a2
19 lip 21:48
19 lip 21:51
Franek:
a
2−a
1= a
3 −a
2
to: 2a
2= a
3+a
1
| | 3x−8 | | 2x−5 | |
otrzymasz równanie: 2( x−2) = |
| + |
|
|
| | 4 | | 2 | |
rozwiąż to równanie
otrzymasz
x= −2
19 lip 21:55
Kamil: | | 2x−5 | | 3x−8 | |
x−2−( |
| )= |
| −(x−2)/*4 |
| | 2 | | 4 | |
19 lip 21:55
Kamil: właśnie mi nie wychodzi −2
19 lip 21:56
Franek:
Rozwiąż to równanie podane przeze mnie, pomnóż przez 4
8( x−2)= 3x−8+ 2( 2x−5)
dokończ teraz
19 lip 21:58
Kamil: ja chce tamto
19 lip 22:00
Kamil: ok
19 lip 22:00
Kamil: jestes
19 lip 22:00
Kamil: ja chce zrobić tak prosze popatrz na moje czy dobrze do tego momentu
19 lip 22:02
Franek:
Ok

pisz dalej jak rozwiązujesz, sprawdzę .
19 lip 22:05
Kamil: 4x−8−2(2x−5)=3x−8−(x−2)
19 lip 22:07
Franek:
źle , bo jeszcze trzeba pomnożyć:
4x−8 −2( 2x−5) = 3x −8 −2*( x−2)
dokończ teraz
19 lip 22:09
Godzio: Tu trzeba mieć
anielską cierpliwość
19 lip 22:13
Franek:
Przepraszam tam ma być *4
19 lip 22:13
Franek:
A no trzeba, trzeba
19 lip 22:14
Franek:
Tak więc otrzymasz:
4x −8 −2(2x −5) = 3x −8 − 4( x−2)
4x −8 −4x +10= 3x −8 −4x +8
2= −x
to x= −2
19 lip 22:17
Kamil: to jak ja liczyłem jest dobrze co?
19 lip 22:26
Franek:
Źle

, bo nie pomnożyłeś po prawej stronie −
4*( x −2)
19 lip 22:27