Wielomiany, coś mi nie pasi...
TOmek: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x3+2x2−x−2 jest równa x2+x+1.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian V(x)=x2−1
Zrobiłem to tak:
W(x)=(x3+2x2−x−2)*Q(x)+x2+x+1
z wielomianu x3+2x2−x−2 wyznaczyłem pierwiastki
x2(x+2)−(x+2)=(x2−1)(x+2)=(x−1)(x+1)(x+2)
skąd mamy msc. zerowe: 1,−1,−2
W(1)=(1+2−1−2)*Q(x)+1+1+1
W(−1)=(−1+2+1−2)*Q(x)+1−1+1
W(−2)=(−8+8+2−2)*Q(x)+4−2+1
W(1)=3
W(−1)=1
W(−2)=3
Muszę wyznacyć reszte z dzielenia W(x) przez x2−1 (reszta będzie 1 stopnia ax+b)
Jednak mamy tu sprzeczność
W(−2)=3
W(1)=3
Nie rozumiem ... czegoś w tym zadaniu
19 lip 17:46
Jack:
W(x)=P(x)*Q(x)+x2+x+1
W(x)=(x−1)(x+1)(x+2)*Q(x)+x2+x+1
Stąd:
W(1)=3
W(−1)=1
(nie potrzebujesz liczyć W(−2) )
Wiemy też, że:
W(x)=V(x)*H(x)+ax+b
W(x)=(x2−1)*H(x)+ax+b
Zatem:
W(1)=3 ⇔ a+b=3
W(−1)=1 ⇔ −a+b=1
Wystarczy rozwiazać ten układ.
19 lip 18:06