bzzz: Skoro S
n = n
2 + 2n to już jest wzór który nam podaje sumę n−elementów. Gdybyś chciał wiedzieć
jaka jest suma dwóch kolejnych elementów tego ciągu to musiałbyś policzyć S
2 i w miejsce n
podstawić 2 S
2 = 2
2 + 2*2 = 8, ale chcesz policzyć S
10 czyli za n musisz podstawić....
ad2
Zeby policzyć np któryś wyraz ciągu znając sumy, np:
Policz a
5 jeśli mamy wzór na S
n, robi się to tak,
S
5 = a
1 + a
2 + a
3 + a
4 + a
5
S
4 = a
1 + a
2 + a
3 + a
4
czyli a
5 = S
5 − S
4
spróbuj pogłówkować i w analogiczny sposób policzyć a
3 
ja już zmykam, więc jak będziesz
miał jakieś pytania, to ktoś inny będzie musiał Ci pomóc.