takie o
Szprot: Witam gołym okiem widać że rozwiązaniem (x+3)
2=(x−1)
2 jest −1 Ale jak to wyliczyć

Bo
coś mi nie wychodzi jak używam wzorów skróconego
19 lip 16:19
Szprot: Już mam, Ale czekam na propozycje
19 lip 16:24
bzzz: można to zrobić tak:
x2 + 6x + 9 = x2 − 2x + 1
8x = −8
x = −1
lub
|x + 3| = |x − 1|
19 lip 16:32
Franek:
A można też tak:
( x+3)
2 −( x−1)
2=0
ze wzoru a
2−b
2= (a+b)(a−b) , dla a= x+3 , b= x−1
( x+3 +x−1)( x+3 −x +1)=0
(2x+2) *4=0
2x+2=0
x= −1
19 lip 22:33
Amaz:
Ja bym wykonał podstawienie: t=x−1 => x=t+1, Wtedy:
(t+4)2=t2
8t+16=0
t=−2
x=−2+1=−1
19 lip 23:13
Franek:
Najprostszy sposób ( tego banału)
zastosować podstawowe wzory ( a+b)
2 i ( a−b)
2
i po bólu
20 lip 00:04
Franek:
Tak jak podała ... bzzz
20 lip 00:05