wykładnicza i logarytmy
ewelina: hej mam problem z tymi zadaniami. pomoże ktoś?
1) 75x − 75x−1=6
2)2*16x−24x−42x−2=15
3)log(3x+4)+log(x=8)=2
4) 0,5x2*22x+2=164
19 lip 14:25
Godzio: 1)
7
5x = t
t = 7
7
5x = 7
reszte sprowadzaj do wzolnej podstawy
co do logarytmow uzyj wzoru
log
ab + log
ac = log
ab*c
i zastąp 2 log100
opusc logarytmy i masz zwykle równanie kwadratowe pamietaj o dziedzinie
19 lip 14:28
ewelina: dzieki jakoś się z ty zmierze

mam pytanie bo sprowadzalam do wspolnej podstawy ale czy 2*16 moge pomnozyc normalnie?
19 lip 14:45
b.: mamy
2*16x = 2*(24)x = 21*24x = 21+4x
2*16x nie rowna sie 32x, tak by bylo, gdyby byl nawias: (2*16)x, a bez nawiasu potegowanie
odnosi sie tylko do drugiego czynnika, tj. do 16.
19 lip 15:29
ewelina: ok a moglby ktos rozwiazac ten przyklad z log bo nie wiem czy mam mnozyc x z x a cyfry z
cyframi czy po kolei. pozniej sobie poradze.
19 lip 16:06
ewelina: a co do 1 to dlaczego tam nie ma t−t−1/7t?
19 lip 16:14
Godzio: nie rozumiem pytania (co do pierwszego)
3) 3x + 4 > 0 i x + 8 > 0
log(3x + 4) + log(x+8) = 2
log(3x+4)(x+8) = log100
3x
2 + 28x + 32 = 100
3x
2 + 28x − 68 = 0
Δ = 1600
√Δ = 40
sprawdź czy rozwiązania należą do D
19 lip 17:36
Jack:
co do pierwszego, o ile dobrze rozumiem. Nie odejmujemy 17, ponieważ wykładnik 75x−1
rozpisujemy tak: 75x*7−1=17*75x.
19 lip 18:09
ewelina: a juz nic juz wiem... zaraz bede rozwiazywac
19 lip 19:12
luiza: a tak sie zapytam gdzie sie tu podziala ta dwojka co byla po prawo z zad 3?
21 lip 13:05
Amaz:
dwójka zamieniła się na log100
21 lip 14:02
luiza: aniby jak sie zamienila? czary mary i juz? zle to zadanie jest zrobione powinno byc
log(3x+4)(x+8)=2
log(3x2+24x+4x+32)=2
log(3x2+28+32)=2
log(3x2+28x+32)=log24 log104
log24= −−−−−−−−−−−−−−−
log102
log(3x2+28x+32−2=0 i dalej wiadomo jak
29 lip 14:29
luiza: mialo byc log104
−−−−−−−−−−−−−−
log102
29 lip 14:30
luiza: i przed 3x2+28+32−2=0
podstawic za log to co jest na kresce ulamkowej
29 lip 14:32
Basia:
o ile mi wiadomo 102=100 i log100=2
żadnych cudów do tego nie trzeba, a log2 już na pewno nie
29 lip 14:36
Basia:
a Twoje rozwiązanie jest błędne
29 lip 14:37
luiza: moze i tak ale obliczenie moje jest dobre przynajmniej matematyczne
29 lip 14:56
Basia:
absolutnie nie
29 lip 22:14