Zadanko
Godzio: Dla nudzących się

Udowodnić, że dla dowolnych liczb dodatnich a, b, c zachodzi równość:
| 1 | | 1 | | 3 | |
| + |
| ≥ |
| |
| a(1 + b) | | b(1 + c) | | 1 + abc | |
Dawałem je już ale nikt się nie skusił może teraz

?
18 lip 20:03
Godzio: poprawka:
| 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
| + |
| + |
| ≥ |
| |
| a(1 + b) | | b(1 + c) | | c(1 + a) | | 1 + abc | |
18 lip 20:19
Godzio: podpowiem że będzie tu potrzebny fakt że:
średnia arytmetyczna ≥ średnia geometryczna którym
Eta mnie męczyła
18 lip 22:24
Jack:
masakryczna ilość wyrazów mi wychodzi... trzeba się przez nią przedzierać?
19 lip 12:00
Godzio: 6 wyrazów powinno być
19 lip 12:12
Godzio: Rozwiązanie (jeśli dokładnie robione) powinno się zmieścić w 6 linijkach
19 lip 12:13
Jack:
hm to zmienia postać rzeczy − zastanowię się
19 lip 12:20
Godzio: odświeżam
19 lip 21:18
Jack:
Ehh... prawdę mówiąc nie lubię takich zadań, gdzie trzeba robić masę paskudnych obliczeń, a
inny sposób nie przychodzi mi tu do głowy
20 lip 00:29
Godzio: Jutro o 18 napisze rozwiązanie jak nikt nie da rady

a obliczeń naprawdę za dużo nie ma
20 lip 00:48
Franek:
20 lip 00:49
Franek:
No to przed spaniem proste zadanko
Wykaż,że dla a,b >0 spełniajacych warunek ; a
2+b
2= 7ab
zachodzi:
20 lip 01:05
20 lip 01:11
Franek:

Dobranoc
20 lip 01:13
Godzio:
Dobranoc
20 lip 01:14
Franek:
Można też wyjść od danego warunku
a
2+b
2= 7ab
( a+b)
2= 9ab
c.n.u
20 lip 01:18
Godzio: ano można
20 lip 01:22
Basia:
Najprostszy i najbardziej oczywisty jest tutaj dowód nie wprost
a
2+2ab+b
2≠9ab ⇔
a
2+b
2≠7ab
20 lip 04:10
Godzio: Basia co ty tu robisz o tej porze

?
głowisz się może nad moim zadankiem

?
20 lip 04:20
Basia:
A Ty, co tu robiłeś o tej porze ?
20 lip 09:29
Godzio: Nie mogłem zasnąć
20 lip 11:52
Basia:
Ja też, ale mnie więcej o 4:15 jednak mnie senność ogarnęła
20 lip 12:00
bzzz: No Godzio ociupinę zazdroszczę ja mam ostatnio takie dziwne dni, że i na kamieniu bym mogła
zasnąć. Chodząca senność
20 lip 12:02
Godzio: nie ma czego

siedze na kompie i sie nudze albo ewenturalnie w coś pogram
20 lip 12:05
Basia:
Polecam sudoku, ale tylko z miesięcznika "Rozrywka nie tylko sudoku". Tylko tam są na poziomie.
20 lip 12:07
Basia:
Na razie

. Obowiązki wzywają.
20 lip 12:08
bzzz: Basia, są ciekawe, ale z tym poziomem to bym nie przesadzała

bo na poziome są dla mnie z
wydawnictwa press media w książeczce z 4 poziomami trudności, ostatnio te trudne dały mi się
we znaki a do piekielnie trudnych juz mi się odechciało zagladać...
20 lip 12:10
bzzz: Miłego dnia Basiu,

do później
20 lip 12:11
bzzz: Godzio to zapraszam do mnie

mam jeszcze jeden ogródek do oplewienia a czasu i rąk do roboty
brakuje

gwarantuję będziesz spał jak aniołek
20 lip 12:12
Godzio: hah ile płacisz

?
20 lip 12:18
bzzz: a co wizja wyspania się jak człowiek i nie nudzenia się nie jest wystarczającą zachętą
20 lip 12:28
Godzio: hmmm w sumie to ja sie wysypiam bo ide w koncu spac i budze sie o tej 12 (moze nie jak czlowiek
ale zawsze )

takze tylko ta nuda zostaje
20 lip 12:39
Godzio: dobra póki co jade do babci po groszek ( z ogródka

) także żegnam
20 lip 12:41
bzzz: Godzio jesteś inteligentnym człowiekiem

na pewno o ile będziesz chciał znajdziesz sobie
jakieś ciekawe zajęcie, więc skoro do tej pory tego nie zrobiłeś znaczy jedynie, że chcesz się
nudzić
20 lip 12:44
Basia:
Te z Media Press z 4 poziomem trudności starczyły mi na jakieś 4 godziny.
A nie jestem mistrzem Polski.
Wprawdzie to było dwa albo trzy lata temu, może coś się zmieniło. Wtedy się do tego wydawnictwa
skutecznie zniechęciłam i już nigdy go nie kupowałam.
20 lip 12:55
bzzz: wydaje mi się, że ostatnio podnieśli poziom, bo kiedyś też je kupowałam i zaczynałam od razu od
piekielnie trudnych i przeważnie udawało mi się je rozwiązać. Nie wydaje mi się, abym jakimś
dziwnym sposobem nagle zapomniała o jakimś istotnym sposobie rozwiązywania, że nagle sobie z
nimi nie radzę. Bo rozwiązanie typu, że skoro tu mogą być jakieś dwie liczby to podstawmy
jedną z nich i sprawdźmy czy dojdziemy do sprzeczności czy nie, mnie nie interesuje

ja
lubię wstawiać jakąś liczbę kiedy wiem dlaczego tam ma być.
20 lip 12:59
Godzio: Dobra nie będę przedłużać bo widzę że pomysłu brak więc:
Rozwiązanie:
| 1 + abc | | 1 + abc | | 1 + abc | |
| + |
| + |
| ≥ 3 / + 3 |
| a(1 + b) | | b(1 + c) | | c(1 + a) | |
... + 1 + ... + 1 + ... + 1 ? 6
| 1 + abc + a + ab | |
| + ... + ... ≥ 6 |
| a(1 + b) | |
| 1+a | | ab(1+c) | | 1+b | | bc(a+1) | | 1+c | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| a(1+b) | | a(1+b) | | b(1+c) | | b(1+c) | | c(1+a) | |
| 1+a | | b(1+c) | | 1+b | | c(a+1) | | 1+c | | a(b+1) | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| ≥6 |
| a(1+b) | | 1+b | | b(1+c) | | 1+c | | c(1+a) | | 1+a | |
całe wyrażenie dziele przez 6, iloczyn wyrazów po lewej stronie jest równy 1 więc
otrzymuje średnia arytmetyczna ≥ średnia geometryczna c.n.d.
20 lip 14:26
Jack:
niegłupie rozwiązanie...
20 lip 23:05
Godzio: co prawda to prawda
20 lip 23:20
think: 
grunt to skromność co?
20 lip 23:25
Godzio:
hah
ale nie nikt nie powiedział że to moje rozwiązanie
20 lip 23:28
Godzio:
owszem myślałem myślałem i nie wymyśliłem, a jedynie czego nie było w rozwiązaniu to 2 i 4
linijki
20 lip 23:29
think: 
no dobrze już, jednak jesteś gruntownie skromny
20 lip 23:36
Jack:
| | 1 | |
ja kombinowałem żeby rozbić prawą stroną na trzy ułamki |
| i każdy taki odjąć od |
| | 1+abc | |
każdego po lewej stronie... Do czegoś tam doszedłem ale nie widziałem sensu dalszego
rozpisywania...
20 lip 23:37
Godzio: 
Myślałaś że jestem aż tak mądry hehe
20 lip 23:49
think: Godzio, a dlaczego nie?
21 lip 00:02
think: mogę to napisać nawet pogrubionym tekstem. Uważam Godziu, że jesteś mądry
nie twierdzę, że jesteś nieomylny, ale zdaje się, że tacy już się rodzimy
21 lip 00:18
think: 
nie wiem jak wy, ale ja czuję powołanie do wyciągnięcia się pod kołderką

dobrej
nocy wszystkim
21 lip 00:34
Franek:

Potwierdzam

i daję zadanie :
wykaż ,że:
21 lip 00:39
21 lip 00:40
Jack:
| | √2(√3+1) | |
√3+√5−√13+√48= |
| /2
|
| | 2 | |
3+
√...=2+
√3 / −3
√5−√13+√48=
√3−1 /
2
5−
√13+√48=3−2
√3+1 / −5
−
√13+√48=−1−2
√3 / : (−1)
√13+√48=1+2
√3 /
2
13+
√48=12+4
√3+1 /−13
√48=4
√3
4
√3=4
√3
21 lip 01:07
Godzio:
| | √6 + √2 | | √2(√3 + 1) | | √2 | | √2 | |
P = |
| = |
| = |
| * (√3+1) = |
| * |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
√(√3+1)2 =
√24 * (3 + 2√3 + 1) =
√1,5 + √3 + 0,5 =
√2 + √3 =
√3 + √3 − 1 =
√3 + √ 3 − 2√3 + 1 =
√3 + √5 − 1 − 2√3 =
√3 + √5 − √1 + 4√3 + 12 =
p{3 +
√6 − √13 + √48 c.n.d.
21 lip 01:59
Godzio:
chochlik ... = √3 + √5 − √13 + √48
21 lip 01:59
Godzio: Teraz ze spokojnym sumieniem moge iść spać, dobranoc
21 lip 02:00
Franek:
Można też tak:
| | √8+4√3 | |
√3+√5−|1+√12|=√3+√4−2√3=√3+|1−√3|=√2+√3= |
| =
|
| | 2 | |
c.n.d
21 lip 22:33
Godzio: to taki "obcykany" sposób że wzory są pod pierwiastkiem
21 lip 22:49
Franek:
21 lip 22:56