wakacyjne zadanka
michał kas: 14. Po podwórku biegają króliki i kury. Razem jest 35 głów i 94 nogi. Ile jest królików?
15. Średnia pewnego koszykarza z 14 meczy wynosi 18,5 punktu. Ile punktów musi
zdobyć w 15 meczu, aby jego średnia wzrosła do 20 punktów ?
16. Przed dwoma laty matka była 4 razy starsza od syna. Za 10 lat będą mieli razem
74 lata. Ile lat ma obecnie każde z nich ?
17. „Cztery lata temu byłem 4 razy młodszy od mamy, a 10 lat temu byłem od niej
młodszy 10 razy”. Ile lat ma autor wypowiedzi ?
18. Dziadek i babcia mają razem 147 lat. Dziadek ma dwa razy tyle, ile babcia miała
wtedy, kiedy on miał tyle, ile babcia ma teraz. Po ile mają lat ?
19. Matka i ojciec mają razem 60 lat. Matka jest o tyle lat młodsza od ojca, ile miała
wtedy, gdy ojciec miał tyle, ile matka ma teraz. Ile lat ma matka a ile ojciec ?
18 lip 16:23
Jack:
14.
x − ilość królików
y− ilość kur
x+y= 35 (bo tyle jest głów)
4x+2y=94 (bo królik ma 4 nogi, a kura 2)
15.
| x | |
| =18,5 − x to dotychczasowa ilość punktów, jaką zdobył.
|
| 14 | |
| x+y | |
| =20 − y to ilość punktów którą musi zdobyć w 15. meczu.
|
| 15 | |
17.
x− wiek autora
y− wiek matki
4(x−4)=y−4
10(x−10)=y−10
16., 18., 19. podobnie
18 lip 17:00