matematykaszkolna.pl
Działania na wektorach Uroboros: rysuneknarysuj dowolny trójkąt ABC i wykonaj działania na wektorach → → AB + BC moje rozw: → AB = [a1,b1] → BC = [b1,c1] → → AB + BC = [a1 + b1, b1 + c1]
18 lip 15:51
Jack: "b1" występuje w oznaczeniach dwa razy... a nie powinno. Na dodawanie wektorów można spojrzeć jak na szukanie drogi od pewnego wierzchołka do drugiego. Ty idziesz od A do C ale poprzez B. Można się zastanowić, czy da jeszcze inaczej dojść od A do C. (nie musisz tej uwagi brać pod uwagę, żeby "wykonać działania na wektorach ")
18 lip 16:48
Uroboros: dałem b1 2 razy gdyż "b" jest końcem AB a zarazem początkiem BC więc to jedno i to samo
18 lip 17:11
Jack: Mam wrażenie że mylnie rozumiesz zapis "[a1, b1]" jak współrzędne początku i końca wektora. Tak tego rozumieć nie można, ponieważ 1. wektor dany [a,b] można zawieszać w różnych punktach (innymi słowy, [a,b] to pewna rodzina
 b1 
wektorów o nachyleniu względem osi OX równym

zaczepionych w dowolnych punktach
 a1 
przestrzeni i długości a12+b12). 2. przez wektor(AB) o początku w punkcie A=(x1,y1) oraz końcu B=(x2,y2) rozumiemy wektor opisany następująco: wektor(AB)=[x2−x1,y2−y1]=[Δx,Δy]. Jak widzisz te same Δx i Δy (czyli ten sam wektor) można uzyskać w różny sposób (tzn. dobierając różne A, B). Jesli A=(x1, y1), B=(x2, y2) oraz C=(x3, y3), to AB=[x2−x1, y2−y1] BC=[ x3−x2, y3−y2] Te czerwone wyrażenia nie muszą być sobie równe.
18 lip 19:29
Jack: Ponadto to, co zasugerowałem na początku wygląda tak (przy powyższych oznaczeniach): AB + BC = [x2−x1+(x3−x2), y2−y1+(y3−y2)]=[x3−x1, y3−y1]=AC
19 lip 11:59
Uroboros: Teraz to już zaczynam kapować, dzięki
20 lip 07:37