Działania na wektorach
Uroboros:

narysuj dowolny trójkąt ABC i wykonaj działania na wektorach
→ →
AB + BC
moje rozw:
→
AB = [a1,b1]
→
BC = [b1,c1]
→ →
AB + BC = [a1 + b1, b1 + c1]
18 lip 15:51
Jack:
"b1" występuje w oznaczeniach dwa razy... a nie powinno.
Na dodawanie wektorów można spojrzeć jak na szukanie drogi od pewnego wierzchołka do drugiego.
Ty idziesz od A do C ale poprzez B. Można się zastanowić, czy da jeszcze inaczej dojść od A do
C. (nie musisz tej uwagi brać pod uwagę, żeby "wykonać działania na wektorach ")
18 lip 16:48
Uroboros: dałem b1 2 razy gdyż "b" jest końcem AB a zarazem początkiem BC więc to jedno i to samo
18 lip 17:11
Jack:
Mam wrażenie że mylnie rozumiesz zapis "[a
1, b
1]" jak współrzędne początku i końca wektora.
Tak tego rozumieć nie można, ponieważ
1. wektor dany [a,b] można zawieszać w różnych punktach (innymi słowy, [a,b] to pewna rodzina
| | b1 | |
wektorów o nachyleniu względem osi OX równym |
| zaczepionych w dowolnych punktach |
| | a1 | |
przestrzeni i długości
√a12+b12).
2. przez wektor(AB) o początku w punkcie A=(x
1,y
1) oraz końcu B=(x
2,y
2) rozumiemy wektor
opisany następująco: wektor(AB)=[x
2−x
1,y
2−y
1]=[Δx,Δy]. Jak widzisz te same Δx i Δy (czyli
ten sam wektor) można uzyskać w różny sposób (tzn. dobierając różne A, B).
Jesli A=(x
1, y
1), B=(x
2, y
2) oraz C=(x
3, y
3), to
AB=[x
2−x
1,
y2−y1]
BC=[
x3−x2, y
3−y
2]
Te czerwone wyrażenia nie muszą być sobie równe.
18 lip 19:29
Jack:
Ponadto to, co zasugerowałem na początku wygląda tak (przy powyższych oznaczeniach):
AB + BC = [x2−x1+(x3−x2), y2−y1+(y3−y2)]=[x3−x1, y3−y1]=AC
19 lip 11:59
Uroboros: Teraz to już zaczynam kapować, dzięki
20 lip 07:37