z postaci kanonicznej, iloczynową
sindi: Pomóżcie! z postaci kanonicznej mam obliczyć iloczynową, aaa i delta wyszła mi 69 i teraz nie
wiem co zzrobić/ −3(x−1)2−4
18 lip 11:38
Jack:
−3(x−1)2−4=−3*[ (x−1)2+43 ]
Widać, że to co siedzi w nawasie kwadratowym nie da się przedstawić jako iloczyn nawiasów
(czyli w postaci iloczynowej), ponieważ masz tam "+".
18 lip 13:00
Radosław 2: zapisz najpierw poprawnie −3(x−1)2−4=0 ⇔(x−1)2=−43 i...wyciągnij wnioski
18 lip 13:03
Jack:
b)
−3(x−1)2−4=−3x2+6x−7
Δ=36−21*4<0
c)
Inaczej, chcąc wyzerować wyrażenie −3(x−1)2−4, potrzeba sprawić, aby −3(x−1)2=4 (wtedy
4−4=0). Jednak mamy iloczyn −3 i (x−1)2, więć skoro ma wyjść liczba dodatnia
(4) to −3 musi być wymnożenie przez liczbę ujemną. Ale (x−1)2 jest nieujemne − stąd,
nigdy nie otrzyma się liczby ujemnej (tu: (x−1)2) potrzebnej do wyzerowania wyrażenia
−3(x−1)2−4.
18 lip 13:06
Jack:
ups...
18 lip 13:06