Zadania z treścią + niewymierne
Cinu: Zadanie 1.
Z 360 kg mleka o zawartości 3,5% tłuszczu odciągnięto 80 kg śmietanki o zawartości 12%
tłuszczu. Oblicz procent tłuszczu w pozostałym mleku.
niby to łatwiejsze, lecz nie wiem jak to zrobic.
Zadanie 2.
Masa stopu miedzi i srebra wynosi 8 kg. Masa srebra w tym stopie stanowi 33,13 % masy
miedzi. Ile jest srebra i miedzi w tym stopie?
x − miedz;
y − srebro
3x + y = 8
Wiem już że x = 2, y = 6. Jak to udowodnić?
Zadanie 3.
Jak obliczyć √2. Jest to liczba niewymierna oraz
1<√2<2
18 lip 10:48
Godzio: 1.
360 * 3,5% − 80 * 12% = x * p%
360 − 80 = x
x = 280
360 * 3,5% − 80 * 12% = 280 * p% /* 10
36 * 3.5 − 8 * 12 = 28p
p ≈ ...
2.
x + y = 8
133U{1]{3}x = 800
x = 6
y = 2
18 lip 11:16
Cinu: zadanie 3 umiesz? liczenie pierwiastkow bez kalkulatora.
18 lip 11:25
Cinu: w 1 zadaniu dobrze policzyles, lecz
"
360 * 3,5% − 80 * 12% = 280 * p% /* 10
36 * 3.5 − 8 * 12 = 28p p ≈ ...
"
dlaczego *10 podzieliles "litry mleka na 10"?
18 lip 11:28
Cinu: w 1 zadaniu dobrze policzyles, lecz
"
360 * 3,5% − 80 * 12% = 280 * p% /* 10
36 * 3.5 − 8 * 12 = 28p p ≈ ...
"
dlaczego *10 podzieliles "litry mleka na 10"?
18 lip 11:29
Godzio:
nie poprostu jest tak :
| | 3,5 | |
360 * |
| / * 10 i wszystkie zera się kasują |
| | 100 | |
18 lip 13:14
AS: By obliczyć
√2 skorzystaj z wzoru rekurencyjnego
Przyjmuję pierwsze przybliżenie
xo = 1 , A = 2
| | 1 | | 2 | |
x1 = |
| ( |
| + 1) = 1.5 |
| | 2 | | 1 | |
| | 1 | | 2 | |
x2 = |
| ( |
| + 1.5) = 1.4167 |
| | 2 | | 1.5 | |
| | 1 | | 2 | |
x3 = |
| ( |
| + 1.4167) = 1.4142 |
| | 2 | | 1.4167 | |
18 lip 19:01