Rozwiąż równanie :)
Piotr: Rozwiąż równanie:
| 3 | | x | | 11−x | |
| + |
| = |
|
|
| x2 −1 | | x−1 | | x+1 | |
Sprowadzam do wspólnego mianownika i dochodzę do czegoś takiego:
| 2x2 −11x +14 | |
| = 0
|
| (x−1)(x+1) | |
Następnie liczę Δ i dochodzę do czegoś takiego:
I co dalej

? w Odp. mam x=2 v x=3.5 ?
17 lip 15:27
Godzio:
| 3 | | x | | 11−x | |
| + |
| = |
| x ≠ 1 i x ≠ −1 |
| x2 − 1 | | x−1 | | x+1 | |
| 3 + x(x+1) − (11−x)(x−1) | |
| = 0 |
| x2−1 | |
3 + x
2 + x − ( − x
2 + 12x − 11 ) = 0
x
2 + x + 3 + x
2 − 12x + 11 = 0
2x
2 − 11x + 14 = 0
Δ = 9
√Δ = 3
| | 11 + 3 | | 14 | | 7 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = 3,5 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
z tego co widzę to twój błąd jest tu :
i w postaci iloczynowej na końcu powinno być:
| 2(...)(...) | |
| = 0 |
| (x−1)(x+1) | |
17 lip 15:47
Piotr: no jestem skończony
17 lip 18:41
Piotr: Czyli nawet jak jest w mianowniku potem (x−1)(x+1) to rozwiązaniem równania jest to co w
liczniku x=3.5 v x=2
17 lip 18:44
Godzio: tak

a dlaczego ? bo nie można dzielić przez 0
17 lip 18:48
Piotr: Bo wystarczy pomnożyć całe przez (x−1)(x+1) i po prostu jest (x−3.5)(x−2)=0

?
17 lip 18:48
Godzio:
2(x − 3,5)(x−2) = 0
17 lip 18:48
Piotr: Dzięki już wiem gdzie robię błąd , trzeba się wystrzec na przyszłość
17 lip 18:50