zadanie
Kamil: Prosze o pomoc Basie
Miary kątów w trójkącie prostokątnym są wyrazami ciągu arytmetycznego.Najmniejszy
kąt tego trójkąta ma miarę
A)20O
B)30O
C)40O
D)60O
17 lip 12:42
anonim: Ja nie Basia, ale pomoge. Skoro miary kątów są wyrazami ciągu arytmetycznego, to możemy je
oznaczyć tak :
pierwszy to 90 st. (bo trojkat prostokątny)
drugi to α
trzeci to (α+90)/2 (bo to ciąg arytmetyczny)
Korzystając z sumy kątów w trójkącie:
90 + α + (α+90)/2 = 180
180 + 2α + α + 90 = 360
3α + 270 = 360
3α=90
α=30
Odp: B)
17 lip 13:31
Kamil: a kto ty jestes?
17 lip 13:34
anonim: osoba nudząca sie w domu
17 lip 13:35
Kamil: chciałbym sie coś zapytać?
17 lip 13:36
anonim: chciałbyś * ? jak tak to wal
17 lip 13:38
Kamil: jak sie pisze alfa bo nie moge znalezc
17 lip 13:39
Kamil: jak inaczej to da sie rozwiazac?
17 lip 13:41
anonim: jak sie pisze alfa? masz tutaj wśród znakow pierwsze z lewej... jak inaczej, nie zastanawiałem
sie, moze zaraz na coś wpadne
17 lip 13:42
Kamil: dzieki za informacje nie zauważyłem
17 lip 13:45
Kamil: jest takie coś 90+α+(α+90)/2=180
nie rozumiem skad to się wzieło
180+2α+α+90=360
17 lip 13:56
anonim: po prostu pomnozylem obie strony przez 2
a powyzej skorzystałem z sumy kątów w trójkącie
sorki, chwile mnie nie było, wyszedłem z psem
17 lip 14:00
anonim: a oto drugie rozwiazanie:
Załóżmy że są takie kąty 90 st. , α i β
α < β < 90
wiadomo, α ≠ β , bo wtedy nie byloby ciągu arytm.
wiadomo, że różnica kolejnych elementów ciągu jest stała, wiec prawdziwe jest to:
90 − β = β − α
90 = 2β − α
wiemy też, że α + β = 90 i podstawiamy to w powyzszym rownaniu
α + β = 2β − α
z tego wyjdzie, że β = 2α
a teraz rozwiazanie jest banalne
17 lip 14:03
anonim: teraz musze juz isc, trzymaj sie

wpadne moze wieczorem
17 lip 14:03