pomóżcie mi proszę uzupełnić te luki do konca...
lala: Podaj wzór na pole i obwód przekroju kuli o promieniu r płaszczyzną oddaloną od środka kuli o
h.
Jeśli oznaczymy przez rh promień przekroju, to:
rh2 = .........r2−h2.......... (z tw. Pitagorasa)
rh = .........√r2−h2...........
Stąd:
pole przekroju Ph = .......(r2−h2)π.........= .................Pr, gdzie = pole koła o
promieniu r.
obwód przekroju Oh = ..........2*√π............... = ...................Or, gdzie = obwód
koła o promieniu r.
Nie wiem co powinno być przed Pr i Or...
16 lip 19:50
Basia:

niezupełnie jest tak jak napisałaś
r
h2=r
2−h
2
| | πr2(r2−h2) | | r2−h2 | |
Ph = π(r2−h2) = |
| = |
| *Pr |
| | r2 | | r2 | |
| | 2πr√r2−h2 | | √r2−h2 | |
Oh = 2π√r2−h2= |
| = |
| *Or |
| | r | | r | |
16 lip 22:00