pomocy! jak to trzeba liczyć?
lala: W naszych przygotowaniach do misji na marasa spotykamy inzyniera, który projektuje komponent
lądownika. Komponent ma kształt czworościanu foremnego, a zadaniem architekta, jest jego
podział na dwie częsci − załogową i bagażową. Inzynier, po konsultacjach ze znajomym
architektem, który z podobnymi bryłami miał już do czynienia, ustalił, że najlepszym sposobem
podziału bryły komponentu będzie podział płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołek,
prostopadłą do podstawy i równoległą do jednej z krawędzi podstawy. Teraz pozostaje tylko
obliczyć objętości dwóch powstałych brył − po jednej stronie płaszczyzny i po drugiej, aby
zdecydować, której przydzielić jakie zadanie.
16 lip 15:05
Basia:

obie bryły to ostrosłupy o tej samej wysokości
h
1=
13h
h
2=
23h
h to wysokość tr.równobocznego
b =
23a
podstawiając wyliczysz V
1 i V
2 w zależności od a i H
i możesz to ewentualnie porównać z V całego czworościanu
nic więcej
16 lip 15:32
lala: wieeelkie dzieki
16 lip 16:40