może mi ktoś pomóc? proooszę :(
lala: Twoim zadaniem jest oszacowanie ile miejsca zajmą piłeczki w luku, jeśli pierszą warstwę
piłeczek układamy jedną koło drugiej, na ścianie o krwędziach długości 5 i 10 metrów −
układamy 50*100 piłeczek. Następna warstwa zawiera 49*99 piłeczek i jest przesunięta wzgledem
pierwszej warstwy, tak aby piłeczki wpadły do zagłębień między warstwą poprzednią. Kolejna
warstwa znów ma 50*100 piłeczek i tak dalej. Ile piłeczek zmieści się w ten sposób? Dane: luk
ma wymiary 5 na 10 na 20 metrów, piłeczka pingpongowa ma promień 5 centymetrów.
16 lip 14:54
Basia:

1 warstwa sięga do 2r
2 warstwa sięga do r+h+r = 2r+h
3 warstwa sięga do r+2h+r = 2r+2h
4 warstwa sięga do r+3h+r=2r+3h
masz ciąg arytmetyczny
a
1=2r=2*5 = 10
r
a=h
h to wysokość tr.równobocznego o boku 2r=10
musisz wyliczyć h i policzyć ile warstw zmieści się na 20m = 20000 cm
potem liczbę warstw nieparzystych mnożysz przez 50*100
a liczbę warstw parzystych przez 49*99
potem liczysz:
objętość piłeczki
objętość wszystkich piłeczek V
1
objętość luku czyli prostopadłościanu V
2
16 lip 15:20
Basia:
albo tylko V
1, bo pytanie "ile miejsca" jest mało precyzyjne
może znaczyć "jaka jest objętość piłeczek" czyli V
1
| | V1 | |
może też znaczyć "jaką część luku wypełnią piłeczki" czyli |
| |
| | V2 | |
16 lip 15:40