z
Kamil: prosze o pomoc Godzia
16 lip 13:47
Kamil: Rozwiaż mi zeby wyliczyć a1
16 lip 13:48
Kamil: z pierwszego prosze roawiąż a1
16 lip 13:49
Kamil: a1(1+q3)=112
a1(q+q3)=48
16 lip 13:50
Godzio: podziel stronami
| 1+ q3 | | 7 | |
| = |
| "na krzyż" |
| q2 + q3 | | 3 | |
3 + 3q
3 = 7q
2 + 7q
3
0 = 4q
3 + 7q
2 − 3
0 = 4q
3 + 4q
2 + 3q
2 − 3
0 = 4q
2(q + 1) + 3(q − 1)(q+1)
0 = (q+1)(4q
2 + 3q − 3) − policz delte i dla każdego q policz a
1
16 lip 14:06
Basia:
Kamil źle przepisał; powinno być
a
1(1+q
3)=112
a
1(q+q
2)=48
a
1(1+q)(1−q+q
2)=112
a
1*q(1+q)=48
| a1(1+q)(1−q+q2) | | 112 | |
| = |
| |
| a1*q(1+q) | | 48 | |
| 1−q+q2 | | 56 | | 28 | | 14 | | 7 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| q | | 24 | | 12 | | 6 | | 3 | |
3(1−q+q
2)=7q
3q
2−3q+3−7q=0
3q
2−10q+3=0
Δ=100−4*3*3=100−36=64
√Δ=8
1.
q=
13
a
1(
13+
19)=48
a
1*
49=48
a
1=48*
94 = 12*9=108
ten ciąg jest malejący
2.
q=3
a
1(3+9)=48
ten ciąg jest rosnący
16 lip 16:24
Jack:
Zadanie brzmiało tak:
Cztery liczby są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego rosnącego,w którym suma dwóch
skrajnych wyrazów jest równa 112,a suma środkowych wyrazów 48.Wyznacz te cztery liczby.
16 lip 17:21