Indukcja matematyczna
Hashiri: Udowodnic przez indukcje matematyczna, ze dla kazdego naturalnego n
wyrazenie 6
n+2 + 7
2n+1 jest podzielne przez 43.
Bardzo prosze o jak najszybsza pomoc
16 lip 13:46
Jack:
1. spradzamy, że dla n=0 (albo n=1) teza zachodzi.
2. założmy, że dla dowolnej liczby "k" zachodzi 43|6k+2 + 72k+1,
czyli ∃p∊N 6k+2 + 72k+1=43*p
3. teza brzmi: 43|6k+3 + 72k+3
6k+3 + 72k+3=6*6k+2+72*72k+1=(6k+2 + 72k+1)*6+43*72k+1=
=43*p*6+43*72k+1=43(6p+72k+1).
Zatem 43|6k+3 + 72k+3, czyli teza udowodniona.
16 lip 13:57
Hashiri: Nierozumiem trzeciego przeksztalcenia w punkcie 3

HELP ME
16 lip 14:02
Jack:
muszę mieć (6k+2 + 72k+1), żeby móc skorzystac z założenia indukcyjnego. Więc "na siłę"
je pakuje, a potem wymnażać przez coś, dodaję coś... wszystko po to, żeby skorzystać z
założenia ind.
16 lip 14:06
Hashiri: ale skad wiesz przez co to pomnozyc lub co dodac do tego wyrazenia z zalozenia indukcyjnego
16 lip 14:14
Godzio: Trzeba kombinować

jak się robi większą ilość podobnych przykładów to nabiera się wprawy w
tego typu kombinacjach
16 lip 14:16
Basia:
"nie w tę stronę"
przekształcasz tezę i kombinujesz tak, żeby w niej "zobaczyć" założenie indukcyjne
16 lip 15:37
Radosław 2:
⋀ ⋁ y(k)=(6k+2+72k+1)/(43)∊C ⇒⋀ ⋁
y(k+1)=a[y(k)]+43(72k+1⇔y(n)/43∊C
n∊N k∊N (k+1)∊N a∊C
k=1 a=6 } c.n.d. Czyli najpierw należy trochę pokombinować, jak stwierdził Gadzio,a potem ubrać
to
wszystko w formę matematyczną(czy nie tak Jacku)
p.s. Chociaż jakaś " chochlikowata' małpa przeredagowywuje mój tekst zmieniając linijki wierszy
to
myślę że jest czytelny
16 lip 19:07
Jack:
Prawdę mówiąc "trzecie przekszałtcenie w trzecim wierszu" rozpocząłem od przepisania założenia
indukcyjnego, a potem dobrałem odpowiednio wyraz, przez który je pomnożyłem, a następnie
obliczyłem (w pamięci bo to proste rachunki), ile trzeba jeszcze dodać. "Kombinowanie"
nastąpiło krok wcześniej, gdzie odsłoniłem sobie wspomniane założenie, tak by je "zobaczyć"
jak zauważyła
Basia.
Generalnie formuła że najpierw kombinujemy, żeby odkryć część, którą zastąpimy założeniem, a
potem wykazujemy, że uzyskany tak wyraz ma pewną własność bycia podzielnym przez coś, się
sprawdza,
Radosławie.

PS. Troszkę się rozjechało co zapisałeś
16 lip 19:57