zadanie z ciągów
Kamil: Prosze o pomoc Jacka
Cztery liczby są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego rosnącego,w którym suma dwóch
skrajnych wyrazów jest równa 112,a suma środkowych wyrazów 48.Wyznacz te cztery liczby.
16 lip 12:20
Jack:
a1, a2, a3, a4 − cztery liczby o których mowa
a2=q*a1
a3=q2*a1
a4=q3*a1
(własności ciągu geom.)
a1+a4=112 ⇒a1+q3*a1=112 ⇔ a1(1+q3)=112
a2+a3=48 ⇒ q*a1+q2*a1=48 ⇔ a1(q+q2)=48
(dane zadania)
Rozwiąż równanie (tworząc odpowiednią proporcję albo wyznaczając "a1" z jednego równania i
podstawiając do drugiego równania) i znajdź a1 oraz q.
16 lip 12:29
Kamil: jestes
16 lip 12:33
Jack:
jestem, napisałem co powinieneś zrobić.
16 lip 12:36
Kamil: co mam podstawić?
16 lip 12:48
Kamil: ale nie wiem co dalej
16 lip 12:49
Jack:
Napisałem. Czytaj ze zrozumieniem...
16 lip 12:51
Kamil: a1=112(1+q3)
a1(q+q2)=48
16 lip 12:56
Kamil: tak ale nie jestem pewien
16 lip 12:56
Kamil: pomóz mi
16 lip 12:57
Kamil: nie wychodzi
16 lip 12:58
Kamil: prosze pomóż
16 lip 12:58
Jack:
nie można przestawiać sobie a1 i 112 kiedy są czynnikami jakichś liczb... Poza tym najprościej
wyznaczyć a1 z obu równań i przyrównać. Na pewno masz podobne przykłady w podręczniku,
popatrz też w zasobach strony.
16 lip 13:06
Kamil: mam wyliczyc a1
16 lip 13:08
Kamil: chce wyliczyc a1 i podstawic do drugiego równania
16 lip 13:10
Kamil: pomóz mi bo nie wychodzi mi ok
16 lip 13:10
Kamil: pomóz prosze >
16 lip 13:13
Kamil:
16 lip 13:13
Jack:
to naprawdę nie jest trudne. Po prostu, wylicz (jedno dzielenie musisz zrobić) i podstaw...
16 lip 13:13
Kamil:
16 lip 13:14
Kamil: zaczniesz bo nie moge sobie przypomnieć metody podstawiania
16 lip 13:15
Kamil: prosze
16 lip 13:15
Kamil:
16 lip 13:16
Kamil:
16 lip 13:16
Kamil:
16 lip 13:16
16 lip 13:16
Kamil: napisz mi jak to liczyć nie moge sobie przypomnieć
16 lip 13:17
Kamil: prosze
16 lip 13:17
Kamil: w pierwszym równaniu podzielić przez q
16 lip 13:19
Kamil: pomyłka
16 lip 13:19
Kamil: podzielic przez q 3
16 lip 13:20
Kamil: prosze odezwij sie
16 lip 13:20
Kamil: jestes
16 lip 13:20
Kamil: prosze
16 lip 13:20
Kamil: a1(1+q3)=112/:q3
a1(q+q2)=48
16 lip 13:40
Kamil: dobrze
16 lip 13:42
Kamil: jestes prosze
16 lip 13:42
Kamil: błagam pomóż mi Jack
16 lip 13:43
Kamil: pomóz prosze
16 lip 14:21