stożki
magd: Podczas spaceru po kampusie rządowego Centrum Badań Astronomicznych natknąłeś się na przytulną
kafejkę. W kafejce oprócz najsmaczniejszej w świecie gorącej czekolady Twoją uwagę
przyciągnęły krzesła. Mają one kształt który z grubsza można opisać jako suma dwóch stożków o
takiej samej podstawie, których wierzchołki leżą w środku podstawy stożka przeciwnego, dzięki
czemu krzesła wyglądają jak swojego rodzaju klepsydra. Jako dociekliwy matematyk zastanawiasz
się, jakąż to objętość i pole powierzchni posiadają takie bryły.
Oblicz pole i objętość wyżej zdefiniowanej bryły. Możesz przyjąć, że podstawa każdego ze
stożków jest kołem o promieniu 20cm, a wysokości stożków to 60cm. Wykonaj pomocniczy rysunek.
16 lip 12:11
Basia:

czyli jest to suma dwóch przystających stożków ściętych
V = 2V
s
V
s = V
1−V
2
H=2h
R=2r
teraz wystarczy podstawić dane
16 lip 16:11