Mara: bardzo proszę o pomoc podaj wzór funkcji kwadratowej wiedząc że do jej wykresu należą
punkty A[0,3] B[-2,13] C[3,18] z góry dziękuję za całe rozwiązanie zadania ,gdyż jest
kilka lat przerwy w nauce tuman dziękuje
17 gru 17:49
eta:
f(x) = ax2 +bx +c --- szukany wzór tej funkcji
ponieważ A B C należą do wykresu więc
c = 3 bo f( 0) = 3 dla A( 0,3)
podobnie dla B i C mamy
f(- 2) =13 i f(3)= 18
f( - 2) = 4a - 2b +3= 13 i f(3)= 9a +3b +3= 18
rozwiazać układ równań z a i b
zatem 4a - 2b= 10 /: 2
9a +3b = 15
2a - b = 5 → b= 2a - 5
9a +6a - 15= 15 → 15a = 30 to a = 2
więc b= - 1
a=2 b= - 1 c = 3
to f(x) = 2x2 - x +3
17 gru 18:15
Mara: Eta dziękuję bardzo za pomoc i życzę wesołych świąt
17 gru 20:19