Asymptota pozioma
Naa: Dla jakiej wartosci parametru p prosta o rownaniu y=3 jest asymptota pozioma funkcji
16 lip 00:48
Jack:
limx→±∞ f(x)=3 − zbadaj ten warunek.
16 lip 01:04
Radosław 2: Odpowiedż to chyba −13
16 lip 09:41
Jack:
wystarczy porównać współczynniki przy potęgach "x2" i tak dobrać "p", żeby dzieląc −1 przez
"p"wyszło 3 − masz rację Radosław 2.
16 lip 10:39
Hashiri: Jaki x podstawic, aby rozwiazac to rownanie ?
16 lip 11:35
Hashiri: Przepraszam w mianowniku jest oczywiscie px
2 + 4
16 lip 11:36
Jack:
mamy dwie niewiadome... Trzeba by potraktować "p" jako parametr. Nawiązujesz do polecenia dot.
asymptoty?
16 lip 11:59
Naa: Aha czyli zawsze zeby cos bylo asymptota pozioma to musi byc f(x)= to cos.. I potem obliczyc
granice dla nieskonczonosci
16 lip 12:15
Jack:
tak (jesli chodzi o ideę), choć poprawnie (jesli chodzi o zapis) należałoby liczyć f(x) od razu
w granicy (±∞).
16 lip 12:20
Naa: Aha dzieki
16 lip 12:38