Granica funkcji
Naa: Jak obliczyc granice takiego czegos:
limx→∞ x*1x
16 lip 00:02
Jack:
| | 1 | |
limx→∞ x * |
| ("x razy 1/x")? |
| | x | |
16 lip 00:18
Naa: Tak
16 lip 00:28
pamax: x*1/x=x/x=1
granica=1
16 lip 00:31
Naa: | | 1 | |
O maatko co ja w ogole pisze  mialo byc lim x→∞x*sin |
| ...
|
| | x | |
JUz nie mysle o tej porze, sorry... Tez ma wyjsc 1, ale nie wiem jak do tego dojsc
16 lip 00:38
pamax: licząc z reguły d'Hospitala pochodne dadzą 1 i ich iloraz również, stąd granica=1
16 lip 00:38
Naa: dzieki
16 lip 00:44
pamax: teraz niestety nie mam czasu za bardzo, ale prawdopodobnie mozna to rozwiązać tak:
1/x daje nam 0, a sin(0)=0 (chyba

W wyniku mamy 0*
∞, czyli symbol nieoznaczony. Są takie wzorki, które zamieniają to na symbol
nieoznaczony
∞/
∞, a wtedy możesz policzyć z d'Hospitala (pochodna licznika i mianownika), i
tak pochodne do skutku, aż wyjdzie granica (najczęściej max 3 kroki).
mogę się mylić, bo już późno, a i z 8 lat temu się tego uczylem
16 lip 00:44
Jack:
Można tez tak:
| | sin 1x | | sin y | |
limx→∞ |
| ={y=1x}=limy→0 |
| =1 |
| | 1x | | y | |
16 lip 01:02