symbol Newtona
Hashiri: Wiecie moze, gdzie mozna poczytac o tozsamosciach zwiazanych z symbolem Newtona, bo bardzo
potrzebuje je znac

. Chodzi mi o takie, np pamietam taka :
Prosze o jak najszybasz pomoc
15 lip 22:22
b.: bardzo dużo jest w książce ,,matematyka dyskretna'' (albo ,,...konkretna'', nie pamiętam która)
ale czy naprawdę potrzebujesz znać takie tożsamości?
najważniejsza jest ta, która napisałeś,
wiele dostaje się z dwumianu Newtona, np. udowodnij taką:
15 lip 22:32
Hashiri: Z racji ze niedawno zaczalem zadania z Sigma to skladniki tego beda :
| | | | | | | |
+ | + | + ... + | = 2 n  |
| | | | |
15 lip 22:40
Hashiri: Poprosilbym o jaka wskazowke do tego, bo cos mi nie idzie
15 lip 22:48
Jack:
Skorzystaj z tego:
oraz rozważ 2
n... zapisane w innej postaci
15 lip 22:56
Basia:
2n = (1+1)n
15 lip 22:56
Jack:
uu to razem wzięte stanowczo za dużo...
15 lip 22:59
Hashiri: Cos mi nie idzie

Jak byscie to zrobili ?
15 lip 23:14
Jack:
właściwie to już masz rozwiązanie gotowe... zastanów się tylko ile to jest 1
n−k*1
k, gdzie
k,n∊N

Uda Ci się samej...
15 lip 23:23
Hashiri: a no tak mam

Dzieki
Mam jeszcze takie przeksztalcenie ktorego nie rozumiem

Prosze o jakies rozpisanie jak mozna
| | | | | |
= ∑k=0n | xn−k+1yk + ∑k=0n | xn−kyk+1
|
| | | |
Wiem tylko, ze lewa strona rownosci to wyszla z (x+y)
n+1
15 lip 23:34
Basia:
| | | | | |
x*∑k=0,...,n | xn−kyk + y*∑k=0,...,n | xn−kyk = |
| | | |
| | | | | |
∑k=0,...,n | xn−kyk*x + ∑k=0,...,n | xn−kyk*y = |
| | | |
| | | | | |
∑k=0,...,n | xn−k+1yk + ∑k=0,...,n | xn−kyk+1 |
| | | |
15 lip 23:47
Jack:
po prsou suma została pomnożona nawias (x+y), czyli raz przez x (stąd wykładnik podskoczył o 1
i jest xn−k+1) i raz przez y (stąd yk+1)
15 lip 23:47
Hashiri: No jasne, ale proste,

Wielkie dzieks
15 lip 23:48
Basia:
O ile mnie wzrok nie myli Hashiri pisze o sobie zrobiłem, prosiłbym itp.
Dlaczego uparliście się (Jack i b.), że jest dziewczyną ?
15 lip 23:49
Jack:
wczesniej pisałem jakby
Hashiri był mężczyzną, potem przypisałem płeć żeńską...

W
każdym razie zakoduję sobie raz na zawsze (do nastepnego razu...)
15 lip 23:53
Hashiri: A takie przekstalcenie :
| 2*(2n)! | | 22n−1 | |
| * |
| = jak to skrocic ? |
| 22n | | 2*(2n−1)! | |
15 lip 23:58
Jack:
a. (2
n)!=(2
n−1)!*(2
n−1+1)*(2
n−1+2)*...*(2
n−1+2
n−1)=
=(2
n−1)!*(2
n−1+1)*(2
n−1+2)*...*(2
n).
(pewnie przydałby się inny tego zapis ale coś może wyjdzie...)
b. 2
2n=2
2n−1*x
| | 22n | |
x= |
| =22n−2n−1=22n−1(2−1)=22n−1
|
| | 22n−1 | |
czyli co teraz widać: 2
2n=2
2n−1*2
2n−1
16 lip 00:17
Radosław 2: Wracając do pytania podstawowego.Należy najpierw przypomnieć Sobie taką lekturę jak
"Trzej muszkieterowie" i naśladować Portosa
16 lip 10:31