Przebieg zmienności funkcji
Edek: Przebieg zmienności funkcji:
Parę podpunktów z którymi sobie nie radzę:
| | 2 | |
1. lim(x→∞) |
| x − 5√(x−2)4 |
| | 3 | |
| | 2 | |
2. OX: |
| x − 5√(x−2)4=0 |
| | 3 | |
| | 1 | |
3. druga pochodna z funkcji y= |
| + porównanie do zera |
| | arcsinx | |
| | x+2 | |
4. druga pochodna z funkcji y=x3√( |
| )2 + porównanie do zera |
| | x−1 | |
w miarę czasu postaram się napisać jct. moje wypociny szczególnie do pkt. 3 i 4, ale jak ktoś
wpadnie na pomysł to proszę o pomoc
15 lip 19:53
Basia:
ad.1
23x − 5√[x(1−2x)]4 =
23x − [x4(1−2x)4]1/5=
23x−x4/5(1−2x)4/5=
x4/5*[ 23−(1−2x)4/5 ] → +∞*[ 23−(1−0)4/5]=
+∞*(23−1)=+∞*(−13)= − ∞
15 lip 23:04
Basia:
oj błąd; zaraz poprawię
15 lip 23:05
Basia:
od przedostatniego wiersza
=x4/5*[23x1/5 − (1−2x)4/5] →
+∞*[ +∞ −(1−0)4/5] = +∞*(+∞−1) = (+∞)*(+∞)= +∞
15 lip 23:08
Basia:
ad.2
23x = [(x−2)4]1/5 /()5
32243x5 = (x−2)4
dość koszmarne to będzie, ale może z tw.Bezou da się jakiś pierwiastek wymierny znaleźć
15 lip 23:11
Basia:
ad.3
| | 1 | |
y' = − |
| *(arcsinx)' = |
| | (arcsinx)2 | |
miejsc zerowych oczywiście nie ma
15 lip 23:14
Basia:
ad.3 cd.
| | 1 | |
y" = |
| *[(arcsinx)2*√1−x2]' |
| | (arcsinx)4(1−x2) | |
[(arcsinx)
2*
√1−x2]'=
| | 1 | | 1 | |
2arcsinx* |
| *√1−x2 + (arcsinx)2* |
| *(−2x) = |
| | √1−x2 | | 2√1−x2 | |
| | x | |
arcsinx*[ 2− |
| *arcsinx]= |
| | √1−x2 | |
| | 2√1−x2−x*arcsinx | |
arcsinx* |
| |
| | √1−x2 | |
| | 1 | | 2√1−x2−x*arcsinx | |
y" = |
| *arcsinx* |
| = |
| | (arcsinx)4(1−x2) | | √1−x2 | |
| 2√1−x2−x*arcsinx | |
| |
| (arcsinx)3(1−x2)3/2 | |
nie pomyliłeś czegoś ?
znalezienie miejsca zerowego jest praktycznie niemożliwe
15 lip 23:24
Basia:
ad.3 cd.
można ewentualnie próbować rozwinąć licznik w szereg Maclaurina, ale nie wiem czy to coś da
i rachunki koszmarne
15 lip 23:27
Basia:
ad.4
| | x+2 | | 2 | | x+2 | | x+2 | |
y' = 1*( |
| )2/3 +x* |
| *( |
| )−1/3*( |
| )'= |
| | x−1 | | 3 | | x−1 | | x−1 | |
| | x+2 | | 2 | | x+2 | | 1*(x−1)−1*(x+2) | |
( |
| )2/3 +x* |
| *( |
| )−1/3* |
| = |
| | x−1 | | 3 | | x−1 | | (x−1)2 | |
| | x+2 | | 2 | | x+2 | | −3 | |
( |
| )2/3 + x* |
| *( |
| )−1/3* |
| = |
| | x−1 | | 3 | | x−1 | | (x−1)2 | |
| | x+2 | | x−1 | | 1 | |
( |
| )2/3− 2x*( |
| )1/3* |
| = |
| | x−1 | | x+2 | | (x−1)2 | |
| | x+2 | | 2x | |
( |
| )2/3− |
| |
| | x−1 | | (x+2)1/3*(x−1)5/3 | |
dalej trzeba tym samym sposobem
strasznie żmudne, ale da się policzyć
15 lip 23:42
Edek: oka, dzięki muszę teraz trochę porobić sam, a w razie jakiś kolejnych problemów chętnie
skorzystam z Twoich usług
16 lip 21:14