Pochodna
Hashiri: Witam,
| | 3 | |
obliczyc pochodna funkcji f(x) = |
|
|
| | x4 | |
| | a | | a | |
Ja to robie ze wzoru ( |
| )' = − |
|
|
| | x | | x2 | |
| | 3 | |
czyli wynik powinien byc − |
| , ale w odpowiedziach mam inny
|
| | x8 | |
Co robie zle

Prosze o pomoc.
15 lip 10:46
Jack:
zapisz sobie tak: 3*x
−4 i teraz korzystaj ze wzoru (x
n)'=n*x
n−1 (to, co zapisałeś wyżej
| | a | |
|
| '=... to wykorzystanie tego własnie wzoru, a nie osobny wzór) |
| | x | |
15 lip 11:02
Hashiri: | | a | |
Czyli rozumiem, ze wzory ( |
| )' oraz (√a)' wychodza ze wzoru:
|
| | x | |
| | 1 | |
(xn)' tylko dla n=1 (pierwszy) oraz n= |
| (drugi)  |
| | 2 | |
15 lip 11:11
Jack:
w pierwszym n=−1, poniewaz musisz odwrócić "x" (stałą a można wyciąginąc przez pochodną). W
drugim faktycznie n=1/2 (ale pod pierwiastkiem zmienna "x").
15 lip 11:13
Hashiri: przepraszam racja, glupie bledy

Dzieki
15 lip 11:13
Jack:
proszę
15 lip 11:14
b.: Pytałaś, jaki robisz błąd na początku. Gdybyś chciała skorzystać z tego "wzoru", to potem
musiałabyś jeszcze wykorzystać wzór na funkcję złożoną, bo w mianowniku masz nie "x" ale x4,
więc
(3x4)'=−3(x4)2*(x4)'=−3x8*4x3=−12x5
15 lip 12:42